Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riktiga smällkarameller som är fina att torka” – se i klippet hur Maria Lundberg beskriver det som finns i trädgården. Foto: Ebba Bergström/SVT

Ökat intresse för slow flowers – hon satsar på närodlade och miljövänliga snittblommor

Uppdaterad
Publicerad

Här frodas rörelsen som vuxit fram som en reaktion på blomsterindustrins importfokus. Intresset för så kallade ”slow flowers” har blivit allt större de senaste åren. En av dem som satsat är Maria Lundberg – följ med in i hennes småskaliga blomsterodling i Falkenberg.

– Det handlar om hur man tänker säsongsmässigt, säger hon.

”Blomstermorot – supersnygg även som överblommad” – se vad Maria har i sin trädgård i klippet och hör hennes tankar om slow flowers.

Föreningen Snittblomodlare i Sverige samlar odlare från hela landet som odlar blommor närodlat och miljövänligt. Allra flest medlemmar har föreningen i Skåne och Västra Götaland – men även Halland har gott om dem, framför allt i området runt Falkenberg.

Rörelsen startade i USA för drygt tio år sedan, som en reaktion på blomsterindustrins fokus på importerade blommor som odlats och fraktats på sätt som skadar miljön. Det handlar om att koppla ihop den som odlar blommorna med konsumenten.

Slow flowers rörelsen arbetar för att man ska odla och handla blommor efter säsong, minska fraktsträckorna och ge konsumenterna mer information om blommornas ursprung innan de köper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer