Dan Stille tar sikte mot en hängande metallburk. Foto: privat

SM i slangbella

Uppdaterad
Publicerad

Det är en öppen tävling för alla åldrar men man måste ha en träbella från skogen och en ”busunge” inom sig. Det är sjätte året i rad som SM i slangbella anordnas i Åsa.  

Dan Stille, 69 år är slangbellemästare och tävlingsledare. Han växte upp med en slangbella i bakfickan och har sedan dess gjort sina egna slangbellor. 

– Man går ut i skogen och hittar ett fällt träd. Det ska vara ett lövträd fast inte björk. Såga bort en fin, rak klyka som ser ut som ett snyggt Y och ta med den hem. Skala och måla kortsidorna så den inte spricker. Sedan ska den torka i en månad, säger Dan Stille. 

”Det ska vara riktigt trä”

Slangbellor med stålklyka, armstöd och kikarsikte, är inte ovanligt i hobbybutiker. Något Dan Stille fnyser åt i sammanhanget.  

– Det ska inte vara någon amerikansk skit utan riktigt trä. Bellan ska slipas och grundmålas innan jag lägger på ett lager med färg från Malta ämnad åt fiskebåtar. Det gör en fin dekor. Sist fästs äkta latexband från Thailand med en plös i riktigt läder, säger han.  

Ökande avstånd

Under SM tävlar sex skyttar åt gången på rad om att träffa hängande metallburkar. Den som träffar får fortsätta och öka avståndet. Tillslut finns bara en vinnare. Skjuter gör man med små stenkulor. 

– Det blir ett väldigt bra drag i bellan så man får vara lite försiktig. En rikoschett förstörde ett helt  altanfönster från golv till tak hemma hos mig. Min fru var inte så nöjd över det, säger Dan Stille. 

Tävlingen hålls under lördagen på Kuggavikens fotbollsplan vid Åsa Rundväg 4 i Åsa. 150 personer brukar deltaga och efteråt anordnas en fest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.