Höganäs Sweden i Halmstad framställer atomiserat järnpulver av järnskrot Foto: TT

Smält järnslagg riskerar att rinna ut

Uppdaterad
Publicerad

En stor behållare med smält metall har lossnat från sitt fäste och hänger på Höganäs Swedens anläggning i Halmstad. Innehållet är över tusen grader varmt.

Larmet kom in strax före klockan åtta från personal på stålverket. Behållaren är en kubikmeter stor uppsamlare av slaggprodukter som blir över när man smälter metall. Innehållet är flera tusen grader vamt.

– Det är väldigt varmt så vi kan inget göra än att vänta, säger Andreas Karlsson, inre befäl på Räddningstjänsten.

Under tisdagskvällen fanns nio man från Räddningstjänsten på plats och har förberedde en kylningsinsats om det heta slagget rinner ut i lokalen. Det är för farligt att gå nära.

– Jag har inte tagit del av riskbedömningen men läget är inte under kontroll eftersom det kan släppa och rinna ut, säger Andreas Karlsson.

Tar ett dygn att svalna

Behållaren har delvis lossnat från sitt fäste och hänger snett med risk för att lossna helt. Räddningstjänsten bedömer att det kan dröja ända till onsdag kväll innan allt svalnat och behållaren kan åtgärdas.

– Det måste stelna i karet innan man vågar hantera det, säger Andreas Karlsson.

Under natten har företaget själva skött bevakningen med räddningstjänstens slangsystem för kylning nära till hands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.