Nu kan barnen i Varberg låna böcker redan i kapprummet på förskolan. Foto: SVT

Snart kan barnen låna böcker – på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man locka fler barn att uppskatta böcker och läsning? I Varberg testas ett nytt koncept: att ta biblioteket in i förskolornas kapprum.

Projektet kallas ”Levande läsning” och syftet är att få förskolebarn att läsa mer och prata om böcker med föräldrar och förskolelärare. Det är barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg som leder projektet tillsammans med barnbibliotekarier, forskare vid Göteborgs universitet och förskolepersonal.

– Alla barn ska kunna ta del av detta, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Vi vill puffa på de föräldrar som kanske inte läser för sina barn, och det här är ett enkelt sätt att komma igång med läsningen, säger Margaretha Bengtsson, specialpedagog på barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg.

Enligt henne är det viktigt att barn redan i tidig ålder blir intresserade av läsning.

– Då kan de ta med det i sitt framtida lärande, förklarar hon.

Kollegan Fredrik Lund, som också är med och samordnar, håller med och tillägger:

– Språket är ett redskap för att ta till sig kunskap och använda den, och för att kunna delta i det demokratiska samhället.

Tre år framåt

Projektet började som ett pilotförsök 2014 med att Rundgårdens förskola och Håstensgårdens förskola utrustades med böcker. Personalen fick även utbildning i högläsningens betydelse och att samtala med barnen om läsning. Under de närmaste tre åren ska ett 50-tal förskolor i Varberg få testa på samma sak. Först ut är Kärnegårdens förskola, som fick sitt bibliotek strax innan jul. Maria Karleiel är pedagog på Kärnegården, och hon gläds åt initiativet.

– Det är ingen självklarhet att alla barn får böcker lästa för sig. I och med det här kan man ge alla samma chans.

Barnen på förskolan tycker att det är roligt med läsningen. Tillsammans med förskolepedagogerna diskuterar de böckerna och ger dem betyg i gröna träd. På väggen vid kapprumsbiblioteket har alla böcker fått fem träd av fem möjliga. Sexåriga Vilma Serholt menar att de inte har läst några dåliga böcker.

– Nej, alla böcker är bra och kuliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.