Under måndagen ställde snön till med besvär runtom i Halland. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Snöoväder orsakar olyckor och förseningar i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har flera trafikolyckor inträffat i Halland i samband med snöovädret. Framkomligheten är begränsad och kollektivtrafiken är kraftig påverkad på sina håll.

– Det kommer vara förseningar med alla bussar i Halland så länge det snöar, så det får resenärer får räkna med, sa Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken, på morgonen och upprepade detta vid tretiden på eftermiddagen.

Även 21 busslinjer i Kungsbackas stadstrafik och mellan Kungsbacka och Göteborg var inställda under morgon och förmiddag. Vid 15:00 ska dock allt vara igång igen, med reservation för en del följdförseningar, meddelar Västtrafik.

På E6 saktade farten ned och räddningstjänstens inre befäl Johan Wallin menade att folk har börjat ta väglaget på allvar. 

– Det här är inget nytt för oss, när första snön kommer resulterar det alltid i olyckor, förare har inte anpassat farten eller bytt till vinterdäck så det här är ett normalläge i förhållande till vädret, sa Johan Wallin på morgonen.

Något som även Trafikverket stämde in i.

– Det har varit ganska lugnt i Halland med tanke på vädret, inga stora störningar, sa Angelika Knutsson, kommunikatör på Trafikverket, vid halv tio-tiden.

Trafikolyckor

På morgonen skickades även polis skickas till riksväg 26, där en lastbil som inte hade vinterdäck blockerade vägen i backen efter Oskarström.

I rondellen Laholm, Knäred krockade en plogbil och en personbil där en av förarna fick föras till sjukhus med ambulans.

Under måndagsförmiddagen var också en rad militärfordon på övning inblandade i en seriekrock på E6 i höjd med Falkenberg. I kombination med ett vägarbete orsakade det stora trafikstörningar i norrgående riktning men inga personer ska ha kommit till skada och trafiken kunde komma igång igen.

– Två av våra fordon ska ha behövt bärgas, möjligen är något fordon kvar, men alla mår bra, sa Jessica Krantz, kommunikationschef på LV6 vid lunchtid.

Rapporter om avåkningar och smärre kollisioner som påverkar trafiken i olika utsträckning fortsätter att strömma in, men inga allvarligare olyckor tycks ha inträffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.