Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två decimeter snö och stormvindar. Vädret spås bli stökigt på flera håll under onsdagen och i Västsverige rustar man för trafikkaos. Se prognosen här. Foto: SVT

Snöoväder på västkusten – orange varning från SMHI på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt snöfall i kombination med vind gör att det just nu är orange varning utfärdat från SMHI. Framförallt Västsverige drabbas redan under onsdagsmorgonen.

– Vi har nått stormstyrka i vindbyarna på Nidingen, Vinga och Måseskär, sade meteorolog Marcus Sjöstedt i SVT:s Morgonstudion.

Under onsdagsmorgonen drabbas bland annat Västkusten, där man ute till havs vid flera mätstationer uppmätt stormstyrka i vindbyarna vid 06-tiden.

Den orange varningen från SMHI gäller från nordligaste Halland till norra Bohuslän, samt de västra delarna av Dalsland. Varningar är även utfärdade utfärdade i Ångermanland och Västerbotten.

Snöfallet väntas bli kraftigt och ge mängder på 5 till 20 centimeter snö på Västkusten, samtidigt som vinden tilltar. SMHI har varnat för att det kan vara mycket begränsad framkomlighet på vägarna.

– Vinden och snön gör att det blir risk för snödrev, säger Marcus Sjöstedt.

Trafikverket har skickat bandvagnar

Trafikverket har även skickat bandvagnar till Uddevalla och Göteborg, enligt P4 Väst.

– De kommer att stå räddningstjänsten till förfogande, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket, till radiokanalen.

En orange varning innebär att det finns risk för allvarliga konsekvenser för samhället. SMHI har även utfärdat flera gula varningar i landet under onsdagen.

Flera varningar

SMHI har utfärdat orangea varningar i:

  • Nordöstra Ångermanland och södra Västerbottens kustland
  • Bohuslän och västra Dalsland
  • Stora delar av norra Halland och sydvästra Västergötland

SMHI har utfärdat gula varningar i:

  • Stora delar av sydvästra Svealand och norra Dalsland
  • Västra Småland, södra Halland och mellersta Västra Götalands län
  • Från nordligaste Jämtlandsfjällen till södra Norrbottensfjällen
  • Stockholm och Uppsala län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.