Den soldrivna bilen ”Three Hearts” kördes av sammanlagt fyra förare som avlöste varandra under färden. Killen på bilden heter Alexander Sollin. Foto: Kevin Håkansson

Solbil från Halmstad tävlade i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Under några dagar i oktober hölls världens största tävling för soldrivna bilar i Australien. Bland deltagarna fanns studenter från Högskolan i Halmstad och deras bil ”Three Hearts”. På fredagsmorgonen gick de i mål.

– Det känns väldigt stort att får vara med i en av världens största studenttävlingar. Att dessutom får vara det första teamet från Halmstad någonsin känns ju också häftigt, säger Sanna Arvidsson, som ansvarat för logistiken.

Hon ingår i laget på cirka 20 personer, som går under namnet Hust (Halmstad University Solar Team). Under flera månader har de byggt sin bil och för några veckor sedan for de ner till Australien.

Fem lag från Sverige

I den 300 mil långa tävlingen, som började i Darwin i norr och slutade i Adelaide i söder, deltog cirka 40 lag från drygt 20 olika länder. Fyra av lagen var från Sverige.

Laget bekom solbilen heter HUST (Halmstad University Solar Team). Foto: Kevin Håkansson

Den 13 oktober gick startskottet och fyra dagar senare gick ”Three Hearts” i mål. Delar av sträckan transporterades bilen, som flera av de andra deltagande bilarna, på en trailer. Laget från Halmstad slutade på en 23:e plats i en av klasserna, men är ändå nöjda med sin insats.

– Vi känner oss ändå som vinnare, säger Sanna Arvidsson.

Under de kommande dagarna skeppas solbilen tillbaka till Halmstad.

I klippet ovan ser du bilder från tävlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.