Företaget tillbakavisar kritiken: ”Vår utredning visade inte på någon stor påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Solcellsföretaget Eco Energy World (EEW) har som mål att bygga flera solcellsparker i Sverige, varav en av dem på Snokamossen utanför Torup. Företaget tillbakavisar den kritik det får av de halländska ornitologerna och säger att man både har de ekonomiska förutsättningarna och miljöperspektivet i ryggen.

– Vår första utredningsrapport visade att anläggningen inte har stor påverkan på djur-och växtliv. En av anledningarna är att panelerna enbart ockuperar elva procent av mossens totala yta, säger utvecklingschefen Mutaz Alkiswani på EEW.

Länsstyrelsen godkände dock inte företagets ansökan eftersom den var för knapphändig. EEW överklagade till Mark-och miljödomstolen, som valde att gå på Länsstyrelsens linje, en ny undersökning av mossens djur- och växtliv måste genomföras.

Miljökonsekvensutredning ska göras

– Vi kommer ta in fler konsulter, göra en ny fältinventering och en fullständig miljökonsekvensbeskrivning, säger Mutaz Alkiswani.

Solcellsparken planeras bestå av cirka 170 000 paneler och täcka 90 hektar av Snokamosse. Får företaget grönt ljus av Länsstyrelsen påbörjas parkbygget under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.