Eleverna på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka går i sömnskola. Foto: SVT

Sömnskola i Kungsbacka ska få elever att sova gott

Uppdaterad
Publicerad

Skolkurator Andreas Eliesersson på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka märkte att allt fler elever kom till honom med sömnproblem. Han bestämde sig för att ta tag i problemet på allvar genom att ordna en sömnskola.

Resultatet blev en kortare sömnutbildning som han anordnar för eleverna på skolan i Kungsbacka.

Anledningarna till elevernas sömnsvårigheter kan vara många, berättar Andreas Eliesersson. Det kan handla om allt från stress till sena kvällsvanor – kanske med mobilen i handen. 

– Många elever berättar att de använder mobilen precis innan läggdags. Många berättar till och med att de kan få sms eller information via olika sociala medier mitt i natten och vaknar och ska besvara det, säger Andreas Eliesersson.

”Så får man lite panik”

Eleverna på Elof Lindälvs gymnasium tror själva att sömnproblemen ofta är kopplade till stress. Axel Schönborg går i årskurs ett på naturvetenskapsprogrammet, han har själv upplevt hur skolstress kan försämra sömnen.

– Om man har inlämning och glömt bort att göra den. Så kommer man på det när man ligger i sängen och så får man lite panik. Man blir stressad och då går det inte riktigt att sova, säger han och fortsätter:

– Då brukar jag försöka att tänka bort det, gjort är gjort liksom. Då får man ta det nästa dag helt enkelt.

LÄS MER: Allt fler unga lider av sömnstörning

Även Lisa Samuelsson på naturvetenskapsprogrammet tror att många unga känner sig stressade. Hon har själv upplevt vissa sömnsvårigheter på grund av skolstress.

– Inte långvarigt, men ibland sover man ganska dåligt i kanske en vecka eller något sånt. Så då kan det vara ganska bra att man får lära sig det här, säger hon.

Viktigt att agera i tid

Andreas Eliesersson tycker att det är viktigt att skolan agerar i tid.

– Om du inte agerar i detta så tenderar det här att på sikt bli ett mycket svårare problem för eleverna att hantera. Ju tidigare man kan uppmärksamma det desto mindre insatser behöver de göra, säger han.

LÄS MER: Sömnbrist vanlig orsak till att elever missar skolan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer