Gunilla Palm, sjukgymnast tillsammans med Lisbeth Larsson, arbetsterapeut och håller i sömnskolan i Hylte. Foto: SVT

Sömnskola ska hjälpa Hyltebor att somna

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att sömnproblem ökar kraftigt i hela landet. Under hälsoveckan belyser vårdcentralen i Hylte ämnet i och med att de för andra året i rad driver en sömnskola som gett bra resultat.

Sömnskolan i Hylte har funnits i två år. Man träffas i grupper under fem veckor under flera tillfällen.

– Vi lever i ett samhälle med mycket stress och press och stora krav på oss. Vi människor är inte byggda för att vara uppkopplade dygnet runt, säger Lisbeth Larsson, arbetsterapeut vid Hylte vårdcentral.

Alla åldrar välkomna

Alla åldrar är välkomna men det är främst folk från 30 år till 75 år som hittills medverkat. De som håller i gruppen är en distriktsjuksköterska, en arbetsterapeut och en sjukgymnast.

– Man får lära sig vad normal sömn är och vi pratar om sömnmediciner. Man för en sömndagbok och man får lära sig olika metoder som man kan jobba vidare med som kan påverka ens sömn, säger Lisbeth Larsson.

Vad är normal sömn?

Man brukar säga runt sju timmar, men det är individuellt, säger hon.

Avslappningsövningar ska hjälpa

– Vi vill att folk ska lära sig att man kan slappna av och vad det innebär. De ska lära sig att andas rätt och det är det jag försöker jag lära ut. Att ta långa andetag, säger Gunilla Palm, sjukgymnast.

Enligt Lisbeth Larsson är det flest kvinnor som har medverkat på sömnskolan. Runt 75 procent av deltagarna som medverkat har känt att de fått de verktyg som behövts för att få en bättre sömn.

Men de finns även andra enkla saker som kan hjälpa.

– Ha svalt i rummet när du ska sova, ät inte sent på kvällen, var aktiv mitt på dagen med någon fysisk aktivitet, säger Lisbeth Larsson, arbetsterapeut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.