Foto: Rickard Wanderydz

Spana upp mot skyn – gyrokoptrar intar Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin hålls Norra Europas största träff för gyrokoptrar på flygklubben i Kungsbacka. Under helgen samlas minst 24 ultralätta flygmaskiner där från Sverige, Norge och Danmark.

Det är skånska gyrokopterklubben, SGK, som varje år arrangerar träffen för de små luftfarkosterna. Platsen brukar variera, men just i år blir det alltså Kungsbacka Ultralätt Flygklubb i Fjärås.

– Vi fick frågan i vintras och det kändes väl kul. Allt beror dock på vädret, men det ser ut att bli fint, säger ordföranden Tonny Tunared.

Öppet för allmänheten

Mellan klockan 11 och 13 på lördagseftermiddagen kommer ett tjugotal gyrokoptrar från Danmark Tyskland och andra delar av Sverige flyga in över Fjärås. Folk som bor i området har då chans att se dem fräsa förbi.

– De landar hos oss och från lunch är det öppet för allmänheten att komma hit. Vi kommer snacka flyg och kanske ta oss några flygturer, säger Tonny Tunared.

Hoppas parkeringsplatserna räcker

Den senaste veckan har klubben förberett sig noga. Bortsett från att putsa de gyrokoptrar som redan finns där har man också ordnat med mat och klippt gräsmattan.

– Jag är lite orolig att det kommer mer människor än vad vi har parkeringsplatser, skrattar Tonny Tunared.

En av de piloter som deltar i träffen är Richard Wanderydz. Han bor i Kungsbacka och har ägt en gyrokopter sedan fyra år tillbaka.

En växande trend

– Såvitt jag vet är jag den enda som har en sådan i Halland. I dag finns det ett femtiotal gyrokoptrar i Sverige och jag upplever att intresset för dem växer, säger han och tillägger att han känner spänning inför helgens möte.

De 24 gyrokoptrarna stannar hela lördagen innan de flyger hem till sina respektive hemstäder under söndagsmorgonen. Det innebär att Fjäråsborna återigen har en chans att få sig en glimt av dem i luften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.