Tom Gade Olausson ligger bakom ett spökjagande nätverk i Knäred. Foto: SVT

Spökjägare nekas kommunalt bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Spökjägarna Team swedish hauntings i Knäred nekas ekonomiskt stöd av Laholms kommun. Föreningen ansökte tidigare i höstas om bidrag eller sponsorpengar. Nu ska nätverket fila på en ny ansökan.
– Jag ger inte upp, säger Tom Gade Olausson, som ligger bakom nätverket.

Nätverket beskriver sig själv som en grupp individer bestående av paranormala utredare som besöker platser som de tror är hemsökta av spöken eller andra övernaturliga fenomen.

Gruppens primära syfte är att bevisa liv efter döden.

I slutet av augusti i år skickade spökjägarna, med Knäredsbon Tom Gade Olausson i spetsen, in en ansökan om ett bidrag, eller en sponsring, om 5.000 kronor till Laholms kommun.

Nu har kommunen behandlat ansökan och beslutat att spökjägarna inte kommer få varken ett bidrag eller en sponsorpeng.

– Jag blev lite förvånad faktiskt. Jag tror inte de förstår hur stor spökturismen har blivit, säger spökjägaren Tom Gade Olausson.

Inte samhällsnyttig verksamhet

I kommunens motivering står det att spökjägarföreningen inte är en godkänd bidragsberättigad förening. Och vad gäller sponsring bedömer kommunen att föreningens verksamhet inte gagnar övriga medborgare i kommunen.

– Vi bedömde att deras verksamhet inte är samhällsnyttig, säger Carl-Fredrik Stefansson, föreningskonsulent Laholms kommun.

Spökjägarna är av en annan åsikt.

– Det håller jag inte med om. Många av de vi kommer till är jätteglada att vi hjälper dem. Vi har precis hjälpt en gammal dam i Laholm att bli av med en jättejobbig ande, säger Tom Gade Olausson.

Ger inte upp

Nätverket kommer att skicka in en ny ansökan om bidrag eller sponsring till kommunen.

– Jag ska göra en ny ansökan. Jag ger mig inte, jag är smålänning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer