Foto: TT

Sportlovet räddar mattebetyg

Uppdaterad
Publicerad

När andra elever tar sovmorgon, spelar data eller ger sig ut i skidbackarna under nästa veckas sportlov, så kommer ett 20-tal elever istället att kämpa för sina matte- eller engelskabetyg.

När Laholms kommun ordnade lovskola för första gången förra året deltog 17 elever i årskurs 9  i intensiv matteundervisning. 14 av eleverna klarade därefter godkänt i matte.Av de åtta elever som intensivpluggade engelska fick fem betyget godkänt i slutbetyg.

Får nya infallsvinklar

Kommunen kallar det för preparandkurs där elever i årskurs 9 som ligger på gränsen för att bli godkända i matte och engelska får möjlighet att bättra på slutbetyget. Lovskolan bekostas med statliga medel.

Vad är fördelen med att intensivplugga i lovskola?

– I utvärderingarna har eleverna angett flera orsaker. Dels att man får träffa en ny lärare som kan ge nya infallsvinklar, dels att man får fokusera på ett enda ämne och att eleven har chans att få hjälp på ett annat sätt än i den ordinarie undervisningen, säger Leif Johnsson, ansvarig för lovskolan på barn- och ungdomsförvaltningen i Laholm. Även under sommarlovet arrangerar kommunen lovskola sedan ett par år tillbaka.

”Har en vilja att förbättra sina betyg”

Lovskolan för niondeklassare pågår måndag till fredag mellan klockan 8:30 och 12:00 på Lagaholmsskolan och deltagarna kommer från olika skolor i kommunen. En matte- och en engelsklärare finns på plats för att hjälpa eleverna.

– Eleverna som anmäler sig har en vilja att förbättra sina betyg. De är motiverade och det är en förklaring till att det går bra, säger Leif Johnsson till SVT nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.