”Det blir ju ingen bra början på en omorganisation”, säger Lena Drott (M) när hon ser SVT:s inslag. Foto: SVT

Politikerna oense efter polisernas avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna går isär när politikerna reagerar på att poliser avgår i protest mot centraliseringen. Men någon större makt att påverka beslutet har de inte.

Vid årsskiftet flyttar Hallandspolisens ledningscentral till Göteborg som en del av omorganisationen till av polisen. För SVT Nyheter Halland berättar poliser om missnöjet. Flera erfarna poliser har sagt upp sig och fler riskerar att följa efter, enligt medarbetarna i Halmstad.

”Väldigt tråkigt”

Lena Drott sitter i det regionala insynsrådet för polisen region Väst. Hon tycker att det är viktigt att behålla kompetensen och kunskapen om de lokala förhållandena inom polisen.

Polisregion Väst

– Det är väldig tråkigt om poliserna på ledningscentralen i Halmstad känner såhär. Det blir ju ingen bra början på en omorganisation, säger hon och efterlyser ett möte för att få reda på hur de berörda poliserna tänker.

– Jag vill också informera mig om vilka erbjudanden de har fått om de inte har möjlighet att byta arbetsplats till Göteborg. 

Behöver fler poliser

Larry Söder (KD), ledamot i insynsrådet, vill också skaffa mer information om läget på ledningscentralen.

– Det är ju inte bra om detta innebär att vi får färre Hallandspoliser om nu flera väljer att sluta i protest.

Halland behöver fler poliser inte färre eftersom vi har en växande befolkning enligt Larry Söder. Men han säger samtidigt att insynsrådet inte har någon formell makt att påverka i omorganisationen.

– Jag har redan ställt frågan till polisledningen hur omorgansationen av polisen påverkar Halland och antalet poliser vi har i länet idag men jag har inte fått något svar.

Ingen negativ inverkan

Åke Eliasson (S) tror inte att flytten av ledningscentralspersonal till Göteborg har en negativ inverkan på polisarbetet i Halland.

Han anser inte heller att närhetsargumentet håller, det vill säga att polisen skulle ha lättare att leda arbetet från ledningscentralen i Halmstad.

– Kungsbacka ligger lika långt från Halmstad som Göteborg gör för Halmstadbor eller Laholmare. Idag finns dessutom helt annan teknik tillgänglig som stöd för polisarbetet, säger han.

Insynsrådet

Insynsrådets roll i Polismyndigheten är att utöva allmänhetens insyn i verksamheten och ge rikspolischefen råd.

Den nya Polismyndigheten har en person, rikspolischefen Dan Eliasson, som är högst ansvarig. Den demokratiska insynen sker genom ett nationellt insynsråd, Polismyndighetens insynsråd, som inte är beslutande. Utöver det nationella insynsrådet finns även sju regionpolisråd.

Ledamöterna i insynsråden utses av regeringen, efter nominering av riksdagspartierna. De ska ha partipolitisk erfarenhet och breda kontaktytor i samhället.

Det är i regionpolisråden som medborgarnas insyn i den nya myndigheten kommer att säkerställas på regional nivå. Regionpolischefen är ordförande.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisregion Väst

Mer i ämnet