Foto: Adam Ihse / TT

Ringhals 2 stängs redan 2019

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals 2 tas ur drift ännu tidigare än planerat och stänger redan 2019. Ringhals 1 stänger 2020. Detta står klart efter en extra bolagsstämma.

– Vi har i dag (torsdag) på en extra bolagsstämma i Ringhals AB, utifrån de analyser som gjorts under sommaren, godkänt att ta Ringhals 2 ur drift 2019 och Ringhals 1 2020, säger Torbjörn Wahlborg, styrelseordförande för Ringhals AB och chef för Vattenfall Generation i ett pressmeddelande.

Det är efter att ha tagit del av analyser gjorda under sommaren som Ringhals styrelse fattat sina beslut. De två faktorer som främst påverkat besluten är bränsleekonomin och det som kallas för teknisk separation av gemensamma system mellan de båda anläggningarna.

Ej enigt beslut

Delägaren Eon röstade mot beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 redan 2019 och 2020. Louise Gudmundson säger att företaget inte har några utförliga kommentarer till beslutet men påpekar oenigheten:

– Vi har inte ändrat uppfattning i frågan utan anser att man inte gjort en tillräckligt grundlig analys och inte är redo att fatta beslut om stängning i nuläget. Nu har dock stämman fattat beslut och det är ett faktum som vi får förhålla oss till, säger hon till TT.

”För mycket pengar på spel”

– Det är naturligtvis tråkigt att vi inte kunde ta ett enhälligt beslut. Det har hela tiden varit vår ambition att göra det. Men det var för mycket pengar på spel och för bråttom så därför var vi tvungna att göra det. För att optimera kostnader för både investeringar och underhåll, säger Torbjörn Wahlborg till SVT Nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer