”Man ser maginnehållet här på staketet” Foto: Privat

Stängsel blev dödsfälla för djuren

Uppdaterad
Publicerad

Ett stängsel som satts upp utmed järnvägen i Åsa hindrar älgar från att ta sig över järnvägen. Istället blir djuren kvar på spåren och påkörda av tåget.

– Det är en direktträff. Man ser maginnehållet här på staketet. Det har exploderat, säger eftersöksjägare Roland Werdien och visar resterna på stängslet.

Efter viltolyckor på järnvägen i Åsa är det just Roland Werdin som kallas in. Tanken med stängslet var att hindra människor från att beträda spåret, men nu har det istället blivit en dödsfälla för passerande djur.

– Jag ser delar av djur. De är avklippta och har släpats med tåget, säger han.

14 döda hittills

Fjorton älgar har dödats av tåget sedan Trafikverket satte upp staketet – en stor ökning jämfört med tidigare. Djuren försöker nå skogen på andra sidan spåret, men det fyra kilometer långa stängslet står i deras väg.

– På fyra kilometer hinner det oftast komma ett tåg. Djuren blir väldigt trasiga. Det är inte bra, detta, säger han.

”Ett stort misstag”

I en grupp på sociala medier har bilderna av påkörda djur väckt starka reaktioner hos allmänheten. Andrea Wallrot bor i närheten av platsen.

– Trafikverket får vara ödmjuka och inse att det här blev ett stort misstag. Staketet borde tagits bort för över ett år sen, när man insåg att det är ett viltstråk som blockeras. Det borde tas bort omedelbums, säger hon.

LÄS MER: Trafikverket bemöter kritiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer