Hundratals kilo svensk paprika slängs Foto: SVT

Starka reaktioner på slängd paprika

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra kilo paprika får Raimo Einosson slänga av sin paprikaskörd. Det var något som väckte många och starka reaktioner i vår chatt. Så här tyckte ni.

Den varma sommaren resulterade i en rekordskörd av paprikor. Men Raimo Einosson som driver en gårdsbutik får inte sålt grönsakerna – eftersom de inte kan konkurrera prismässigt med billigare paprikor från till exempel Holland eller Turkiet.

Köper gärna svensk paprika

Signaturen Pernilla skulle efter nyheten gärna köpa svensk paprika.

”Skulle jättegärna köpa svensk obesprutad paprika. Ska genast ställa på matbutiken där jag brukar handla.”

Catarina Arborelius håller med Pernilla.

”Jag skulle gärna betala mer för svenskodlade paprikor. Jag tror att affärerna är dåliga på att ge information till kunderna. De borde kunna sätta upp skyltar där det anges vilka produkter som är odlade i Sverige.”

Ger tips

Flera skriver i vårt kommentarsfält och ger tips på vad de skulle göra med paprikorna som inte kan bli sålda.

”Sälj paprikorna i gårdsbutiken till 50 procents lägre pris för kasta bort nyskördade paprikor är väldigt synd när man har lagt ner mycket jobb och resurser på paprikaodlingen”, skriver Patrik Grahn.

Karl tycker det är onödigt att slänga.

”Varför slänga? Skänk istället till härbärgen, äldreboenden etc.”

Flera andra signaturer skriver att paprikan kan syltas eller göras till ajvar istället.

Vissa tycker svensk paprika är för dyr

”Svenskodlat i all ära, men att betala fyra gånger så mycket för svensk paprika gör ändå ont i plånboken, framför allt som student”, skriver signaturen Cec.

”Jag googlade nyss fram lite bilder från företaget, och noterade bl.a någon slags tomater för skyltade med 98kr/kg. Prissätter man sin paprika lika hutlöst kan jag förstå att man får slänga nu”, skriver Ric.

Ägaren svarar på kommentarer

Raimo Einosson väljer också att svara på viss av den kritik han får i chatten.

”Tycker att vissa kommentarer är så dumma knappt värda att kommentera. Men jag känner ingen som har en gårdsbutik som kan ta ut normal lön, oavsätt hur dyra produkter dom har, och jag känner många småodlare och gårdsbutiker. Det är ett sätt att leva inte ett jobb där man kan ta ut anständig lön”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.