Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Komsersiell verksamhet, bygglov och strandskydd. Detta måste du tänka på när du ska starta en glamping. Foto: SVT

Starta en glamping – detta måste du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

På två år har antalet glampingar gått från i princip noll till många i Sverige. Men är det bara att sätta upp några tält på sin trädgård? Den nya trenden kan skapa en del frågetecken om man vill starta upp en verksamhet.

– Vi har något fall när det är för nära vattnet och något fall där det blir för många tält, säger Magdalena Petersson, utvecklingsledare för naturturism hos Visit Halland.

För att haka på glamping-trenden bestämde sig Visit Halland för att hålla kurser för de som vill under hösten 2020. Intresset var stort och totalt var det ett hundratal intresserade för att delta. De senaste två åren har antalet glampingar i Halland gått från noll till cirka tio stycken.

Men när övergår uthyrningen av ett tält på sin egen mark till att bli kommersiellt och när behövs det bygglov för verksamheten?

 I klippet reder Magdalena Petersson ut några frågetecken kring glamping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.