Varbergaren Albin Lagergren spelar sitt första VM. Här flyger han i luften mellan Norges Magnus Jøndal och Sander Sagosen under lördagens träningslandskamp i handboll mellan Sverige och Norge i Arenan i Kristianstad. Foto: TT

Stjärnskottet Albin Lagergren debuterar i VM

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen spelar Sverige sin första match i handbolls-VM i Frankrike. Hallands nästa storstjärna Albin Lagergren gör därmed sin debut i ett världsmästerskap. 

– Det ska bli väldigt häftigt och spännande, säger han till SVT Nyheter Halland. 

Albin Lagergren är Varbergssonen som sedan flytten till IFK Kristianstad 2013 haft en kometkarriär. Hittills har det blivit två SM-guld med skåningarna. Han debuterade i A-landslaget under 2016 och fick även spela en match under OS i Rio de Janeiro.  

Med tio A-kamper i bagaget ser den 24-årige högernian nu fram emot att möta världens bästa spelare i Frankrike. 

– Det ska bli väldigt spännande och det känns häftigt att spela ett VM, säger Albin Lagergren.

Dagen innan premiärmatchen meddelade handbollsförbundet att Sverige väljer att skriva in endast 15 spelare i truppen i stället för 16 som är maxkvoten. Detta för att i ett senare skede kunna skriva in en sextonde spelare utan att det kostar ett byte.

Albin Lagergren blir därmed inledningsvis ensam på sin position som högernia i VM. Det innebär att han får en stor roll i laget i sitt första ”riktiga” mästerskap.

Ett Sverige i medvind

Sverige har haft svårt att nå pallen i mästerskapssammanhang de senaste åren. OS i Rio blev ett fiasko, och laget åkte ut redan i gruppspelet. Men inför VM har Sverige jobbat upp självförtroendet – i veckan besegrade de blågula både Norge och Chile på ett övertygande sätt. 

– Det börjar kännas bra. Jag tar inte med mig så mycket från OS, utan mer från matcherna nu före VM. Det var skönt att få några dagar ledigt i nyår, kroppen har varit lite trött innan, men när man får någon dag ledig så släpper det. Jag tycker att jag har en stigande form, säger Lagergren som stänkte in nio mål under veckans VM-uppladdning. 

Ny förbundskapten

Lagergren är inte ensam om att göra VM-debut. I slutet av förra året tackade det folkkära tränarparet Staffan Olsson och Ola Lindgren för sig och lämnade över förbundskaptensbindeln till förre GUIF-tränaren Kristján Andrésson och Martin Boquist som assisterande.

– Det är helt nytt. De har ett lite annat tänk, och använder lite andra spelsystem på träningarna till exempel, säger Albin Lagergren. 

Vad hoppas du själv kunna bidra med till laget? 

– Mitt mål är att bidra med det jag kan och göra det så bra som möjligt. Mina styrkor är spelförståelsen, att gå på genombrott och jag tycker att jag är helt okej bakåt i försvaret, säger han. 

Blivit en tuffare spelare

Albin Lagergrens tid i IFK Kristianstad har betytt mycket för hans utveckling som spelare.  

– Först och främst att ta ansvar, det är en stor del. Jag har fått spela mer än de andra åren och kunnat träna upp fysiken. Vi lägger mycket krut på försvar, där har jag blivit tuffare, säger Lagergren. 

Årets VM-trupp har många unga spelare. IFK Kristianstads Jerry Tollbring, Lugis Simon Jeppsson, Andreas Cederholm från Toulouse och Kiels supertalang Lukas Nilsson är några exempel. Men där finns även några rutinerade storspelare.  

– Jag tycker det är en bra blandning. Niclas Ekberg, Andreas Nilsson och Jesper Nielsen hör till de mer rutinerade nu och har varit ute i Europa ett tag. Det är klart att man lär sig och kollar mycket på dem. Vi pratar väldigt mycket och de kommer med råd, säger Albin Lagergren. 

Förutom dubbla SM-guld har han även ett guld i U-VM från 2013. Det tror han dock inte betyder så mycket när domaren väl blåser igång första matchen i Accorhotels Arena i Paris. 

– Det var ett tag sedan, så det spelar inte så stor roll för mig, säger Albin Lagergren. 

Först ut: Bahrain 

Sverige inleder turneringen på fredagskvällen mot Bahrain. Ett lag man aldrig tidigare mött. 

– Jag vet inte så mycket om dem direkt. Det ska bli otroligt spännande att möta dem och se vad de har att komma med, säger Lagergren. 

Sverige spelar sin första match på fredagen klockan 17.45 och sänds på Kanal 5. 

Fotnot: Förutom Bahrain kommer Sverige även att möta Argentina, Danmark, Qatar och Egypten i grupp D.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.