Foto: TT och SVT (arkiv)

Stöldliga slår till mot åldringar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att en stöldliga härjar i Västsverige och Skåne. Ligan söker upp åldringar i deras hem under förespeglingen att de samlar in pengar till handikappade. Sedan slår de till.

Enligt Jenny Jerrhage Lundquist, förundersökningsledare hos polisen i Laholm, rör det sig om ett kringresande sällskap på tre personer. Tillvägagångssättet har varit att två unga kvinnor ringer på dörren och säger att de samlar in pengar till handikappade.

– Det är utbrett i hela landet och det verkar vara samma konstellation. Senaste har de dykt upp både i Skåne och upp mot Västra götaland.

Två fall i Halland

Under onsdagen drabbades två åldringar i sina hem i Halland. Först i en i Mellbystrand i Laholm och senare samma dag slog ligan till i Vallås i Halmstad.

– Offren är över 80 allihopa. Jag har själv inte hört kvinnan härifrån och hoppas att kunna åka ut nu innan lunch. Men det är klart att dom är väldigt utsatta när de är i den åldern. Jag tycker att det är riktigt fult, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Under fredagen berättar också polisen i Kungsbacka att de har haft liknande fall i Onsala.

Extra utsatta

Kvinnan i Mellbystrand blev av med kontanter och smycken. Jenny Jerrhage Lundquist säger att gamla människor ofta har pengar hemma vilket, ovanpå deras höga ålder, gör dem extra utsatta för den här typen av brott. Hon säger också att utredningsläget ser lovande ut.

– Vi är just i början av utredningen men vi har en bil som varit synlig och det är möjligt att de kan ha fastnat någonstans på vägen. Vi har börjat lägga pussel och leta, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Går ut med varning

Hon vill dessutom gå ut med en varning till allmänheten i allmänhet och äldre i synnerhet.

–  Man ska inte släppa in okända personer. Det finns väldigt många olika typer av sådana här brott. Det finns också de som utger sig för att vara hemtjänsten eller från något annat. Då ska man inte öppna utan istället ringa en anhörig som kan hjälpa, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.