Vattenfall tvingades förlänga underhållet av Ringhals 4 flera gånger. Nu har man förlängt underhållet av Ringhals 3. Foto: Annika Örnborg/Ringhals

Stoppet på Ringhals 3 förlängs – igen

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 skulle startas i slutet av juni efter årligt underhåll. Först förlängdes stoppet till 19 juli för att sedan tidigareläggas till 10 juli. Nu meddelar Ringhals att reaktorn beräknas vara igång först 17 juli.

Anledningen är att det krävs mer tid för att verifiera tester som är gjorda. Enligt ett tidigare besked skulle återstarten ske vid midnatt på tisdagen.

På morgonen inträffade en arbetsplatsolycka på Ringhals där en man i 35-årsåldern omkom.

Men det förlängda stoppet har inget med olyckan att göra.

– Nej, inte alls, säger Anna Ek, ställföreträdande presschef.

Stoppades för underhåll i maj

Ringhals 3 stoppades i slutet av maj för ett rutinmässigt underhållsarbete som skulle pågå i cirka en månad.

Enligt planen skulle reaktorn startas den 28 juni, men Vattenfall valde att förlänga stoppet tre veckor eftersom det tillkom oväntade arbeten.

En tätning till en av anläggningens reaktorkylpumpar behövde repareras.

Problem med Ringhals 4

Förra året förlängdes underhållet på Ringhals 4 i flera omgångar. Men situationen nu är helt annorlunda enligt Vattenfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.