I klippet berättar krögaren Peter Hammarström från Falkenberg om hur han nu får ta hjälp av bemanningsföretag för att klara av att driva sin krog. Foto: SVT

Personalbrist på krogar – många har bytt yrke

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en hård tid för restaurangerna under pandmirestriktionerna. När det nu börjar lätta så drabbas branschen av brist på erfaren personal.

– Jag har försökt kontakta mina före detta anställda men de har hittat nya jobb, säger krögaren Peter Hammarström.

När strängare restriktioner infördes i landet så valde många inom restaurangbranschen att byta yrkesbana och nu är det svårt för krögarna att hitta erfaren personal.

– De har gått över till vården, kanske matbutiker och andra branscher som haft större personalbehov under pandemin, säger Peter Hammarström som driver krog i Falkenberg.

Rekryterar via socialamedier

Utöver de vanliga platsbankerna tar krögarna även hjälp av sociala medier för att rekrytera. Och det är framförallt kockar och servitörer som restaurangerna saknar inför sommaren. 

Hör mer i klippet hur restaurangbranschen drabbas av personalbristen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.