Foto: SVT Grafik

Stora barngrupper trots långa köer

Uppdaterad
Publicerad

I våras hade en del halländska kommuner svårt att följa lagkravet att kunna erbjuda förskoleplats inom fyra månader. Inför hösten ser det ljusare ut, men flertalet förskolor är ändå långt ifrån att leva upp till Skolverkets riktlinjer om storlek på barngrupper.

Skolverkets statistik visar att merparten av de halländska kommunerna i regel hade mer barn på förskoleavdelningar än riksgenomsnittet i fjol.

Petra Svenssons tvååriga dotter går i förskola i Hylte kommun.

– Om min dotter skulle trilla att slå sig så hoppas jag att det finns en famn för henne eller om hon är glad och vill berätta det för någon så vill jag att det ska finnas någon att berätta det för. Men om det finns tjugo barn på en avdelning, hur ska fyra personer kunna tillgodose alla barns behov? Det finns ju inte en möjlighet, säger hon.

Haft svårt att erbjuda plats trots stora barngrupper

Och de största barngrupperna finns i just Hylte kommun. Där handlar det i stort sett om fyra barn mer per avdelning.

Ändå har kommunen haft problem att uppfylla lagkravet att kunna erbjuda sökande förskoleplats inom fyra månader.

– Vi har haft en väldigt stark befolkningsutveckling. Vi har utökat vår verksamhet i förskola- och skola med 20 procent på två år, säger Stigert Pettersson som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

”På tok för mycket”

Marie Henningsson är chef på Sunnanängs förskola i Unnaryd och hon menar att läget är betydligt bättre nu än vad det var tidigare.

– Vi ligger kanske på 17 barn nu per barngrupp i Unnaryd.

Och hur var det innan?

– Vi kunde ha någon avdelning som hade 26 och det var på tok för mycket. Så vi känner att vi mår mycket bättre nu, säger hon.

”Kommer vara under 17 barn”

Men även 17 barn per avdelning är en bit över Skolverkets riktlinjer. Gruppstorleken för de yngsta bör vara mellan sex till tolv barn och i åldrarna mellan fyra till fem år bör inte grupperna överstiga 15 barn.

– Vi håller på att sakta minska barngrupperna i förskolan. Den siffran som vi har för första september är att vi kommer att vara under 17 barn per barngrupp med de nya lokaler och den utökningen som vi har fattat beslut om, säger Stigert Pettersson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Men ni ligger fortfarande över riksgenomsnittet och riktlinjerna?

– Det gör vi.

Vad innebär det för verksamheten?

– Min bedömning är att vi har en god kvalitet i verksamheten men ambitionen är att minska storleken på grupperna. Vi är inte nöjda med de här siffrorna, säger Stigert Pettersson.

Även vad gäller personaltäthet är Halland överlag något sämre än riket i stort, visar Skolverkets statistik. Däremot finns förhållandevis gott om personal med förskollärarexamen. Men Hylte kommun är även där ett tydligt undantag med, över 17 stycken barn per lärare med examen. Riksgenomsnittet ligger på 12,5 barn.

Har personalen gått på knäna?

– Vi har haft en ansträngd situation. Personalen har gjort en oerhört stark insats för att klara den här utökningen av antal barn, säger Stigert Pettersson.

Petra Svensson läser själv till förskollärare och hon är orolig över utvecklingen i Hylte kommun. Inte minst för att det är få utbildade lärare.

– Min dotter är glad när jag hämtar och lämnar. Jag vet inte vad som händer när jag inte är där. Men jag hoppas att det fortfarande är en pedagogisk verksamhet och att omsorgen finns där, säger Petra Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.