Just nu pågår en utredning gällande pappersåtervinning vid fastigheterna. Regeringen vill att ett kommunalt ansvar för insamling av förpackningsavfall ska tas fram. För konsumenterna kan det bli möjligt att i framtiden slänga tidningspapper runt huset. Men Håkan Naij, brukschef Stora Enso i Hyltebruk, är oroad.
– Det innebär att man måste bygga upp ett annat system som på ett eller annat sätt kommer att innebära ökade kostnader för oss som industri, och antagligen också för medborgarna. Och vi anser att det är onödigt eftersom vi redan har ett väl fungerande system i dag, säger han.
En viktig resurs
Det är industrierna själva som ansvarar för insamlingen av hushållens förpackningsavfall, som exempelvis tidningspapper. Av de omkring 480 000 ton tidningspapper som produceras på Stora Enso i Hyltebruk varje år, kommer omkring hälften från återvunna tidningar.
Så även om Stora Enso är med och betalar för att driva återvinningen, så är pappret man hämtar vid stationerna en viktig resurs när man tillverkar nytt papper.
”Effektivare transport”
Regeringen tittar nu på möjligheterna att istället låta kommunerna sköta insamlingen. Mia Torpe är regeringens utredare i den här frågan, och hon tittar på hur en kommunalisering skulle möjliggöras. Ett av de främsta argumenten för en kommunaliserad återvinningsverksamhet är att man skulle effektivisera transporten.
– För att få det tätare, samordning av transporter för dom hämtar ju hushållssopor vid varje hushåll och fastighet i dag. Fastighetsägaren är skyldig att ha kärl. Då är tanken att det här ska kunna samordnas och att alla som så vill ska kunna få detta vid sin hushållstunna, säger regeringens utredare Mia Torpe.
”Sämre papper”
Senare i vår ska regeringen fatta beslut om man ska gå vidare med frågan. På Stora Enso är man rädd för att kvaliteten på det återvunna pappret kan bli sämre.
– Med en kommunalisering med en fastighetsnära insamling finns det en överhängande risk att kvaliteten blir sämre på det insamlade pappret eftersom det kommer mer skräp i inkasten, säger Håkan Naij.