Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Carlsson, vd för Sia Glass i Slöinge, berätta om vilka utmaningar som finns och vilka konsekvenser det kan få för verksamheten. Foto: SVT/TT

Stora företag antar klimatutmaning om fossilfria transporter

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal stora företag i Sverige antar nu Fossilfritt Sveriges transportutmaning med sikte på fossilfria transporter redan år 2025. Företagen menar att det är nödvändigt om Sverige ska nå målet att minska utsläppen med 70 procent till 2030. Men de ställer även krav på regeringen.

Det är 21 medlemmar i Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF som står bakom initiativet om fossilfria transporter till 2025. Som transportköpare menar de exempelvis att de kan sätta press på leverantörer. Sia Glass i Slöinge är ett av företagen som antar utmaningen.

– Det är fullt möjligt. Våra egna varutransporter är redan i dag fossilfria, säger vd Stefan Carlsson.

Företagen presenterade sin satsning genom ett debattinlägg i tidningen Dagens industri och där ställer de även fem krav till regeringen. Bland annat handlar det om skattelättnader, långsiktiga spelregler för investeringar och en nationell laddinfrastruktur för lastbilar.

Hör Stefan Carlsson berätta, i klippet ovan, om varför hans företag tar initiativet, vilka utmaningar som finns och vilka konsekvenser det kan få för verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.