Karl-Fredrik Klinker (längst till vänster) och Mikael Kahlin (längst till höger) under fredagens presskonferens i Laholm. Foto: SVT

Stora planer för nya partiet

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Kahlin säger i en intervju med SVT Nyheter Halland att inget av Laholms befintliga partier lockat honom eller de andra som nu väljer att starta en lokalförening av Medborgerlig Samling och lämna sina nuvarande partier.

Varför gör ni det här?

– Grunden det här bottnar i är det här uteslutningsärendet mot Karl-Fredrik Klinker och mig. Vi har börjat titta oss om efter en ny politisk plattform. För med det folkstöd vi har så ser vi att vi har förtroende och ett arbete att göra.

Läs mer här: Kahlin och Klinker lämnar Moderaterna

Varför just Medborgerlig Samling?

– Vi har försökt hitta en plattform som stämmer överens ideologiskt med våra tankar. Men också som kan tillföra någonting och som kan bidra till demokratisk förnyelse.

”Tydligt blocköverskridande”

Vad ideologiskt är det som stämmer överens?

– Det är ett liberalkonservativt parti som ligger lite till höger om mittenpartierna, där ligger vi också politisk. Man pratar om korruptionsfrågor och tjänstemannaansvar och att man kan vara väldigt tydligt blocköverskridande ,det tilltalar oss.

– För Laholms del skulle det kunna innebära att man stöttar olika förslag och inte är så låst. Att man stöttar de förslag som är bäst för Laholms kommun.

Oklar framtid för Laholmspolitiken

De driver kanske en lite hårdare migrationspolitik än moderaterna, vad tänker du om det?

– Det sker ju svängningar på riksplanet också, och jag tycker Moderaterna svänger hela tiden i den frågan. Där tycker jag att Medborgerlig Samling har hittat en plattform att verka utifrån. Samtidigt är inte vårt fokus rikspolitiken, nu ska vi jobba lokalt. Men självklart tycker man ju om olika delar i ett partiprogram, vi har inte nagelfarit alla frågor i detalj.

Vad får det här för effekter i Laholms kommun?

– Framförallt har vi ett nytt parti på scenen som vi ska bygga upp nu. Ambitionen är att ta platser i fullmäktige och få inflytande.

– När det gäller fullmäktige sitter vi kvar mandatperioden ut. Vad det gäller nämnder och styrelser så sitter vi kvar tillsvidare.

Vilka kommer ni  att stödja i kommunfullmäktige?

– Vi tar varje fråga för sig och är pragmatiska.

Martin Lönnstam blir till en början ordförande i Medborgerlig Samling i Laholm, Karl-Fredrik Klinker kassör och Mikael Kahlin sekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.