Arkivbild. Foto: SVT/Arkiv

Störde sig på musik – misshandlade man med dammsugarrör

Publicerad

Den 28-årige mannen störde sig på ljudet från festlokalen. Han gick in och stängde av musiken, men när den sattes på igen hämtade han ett dammsugarrör och slog en person i ansiktet med det. Nu döms han för flera brott vid Halmstads tingsrätt.

Händelsen ägde rum på ett studentboende natten mellan den 15 och 16 september 2017. En fest pågick i en lokal i huset och mannen, som bodde i samma fastighet, irriterade sig på musiken. Han gick dit och stängde av den.

När han sen lämnade lokalen sattes musiken på igen. Då återvände han med ett dammsugarrör av metall som han slog en annan man i ansiktet med. 

Förföljdes till bostaden

Andra ungdomar som befann sig i lokalen ingrep mot 28-åringen. Han utdelade då flera knytnävsslag mot en annan mans ansikte.

28-åringen återvände därefter till sin bostad. Flera ungdomar från festen, inklusive en av de misshandlade männen, följde efter och knackade på hans dörr. 28-åringen öppnade då med en kniv i handen och uttalade flera hot. Han blev avväpnad och i tumultet slog han en tredje man med hjälp av ett bordsben. Senare stod det klart att 28-åringen var påverkad av cannabis vid tillfället.

Två månader senare misshandlade 28-åringen även en granne genom att slå honom i ansiktet med knytnäven.

Döms till skyddstillsyn

28-åringen döms för fyra fall av misshandel, olaga hot, ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen. I fallet med misshandeln med dammsugarröret yrkande åklagaren på grov misshandel, men skadorna på den målsägande var inte tillräckligt allvarliga för att nå den brottsrubriceringen.

I vissa åtalspunkter har 28-åringen bestritt ansvar för brott och istället menat att det handlat om nödvärn.

Påföljden blir skyddstillsyn. Eftersom 28-åringen lider av en psykisk störning ska han, enligt rätten, dömas till en annan påföljd än fängelse. Han ska också betala nästan 40 000 kronor i skadestånd till de målsägande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer