Först till 100 spöfångade arter i Sverige. Magnus Durell visar SVT hur man fiskar. Foto: SVT

Storfiskarens nya svenska rekord – 100 arter med spö

Uppdaterad
Publicerad

Tejstefisk, Kolmule, Skoläst, Femtömmad skärlånga och Sandkrypare är bara några av de rariteter han krokat genom åren. Magnus Durell från Kungsbacka är först i landet med att fånga 100 fiskarter med spö i svenska vatten.
Vi följde med honom till hamnen i Lerkil där han fångade sin hundrade art – läs hela texten så får ni reda på vilken...

I hamnen i ett regnigt Lerkil står rekordmannen 47-årige Magnus Durell från Kungsbacka och agnar en specialimporterad, närmast mikroskopisk krok med millimetersmå räkbitar. Han är först i landet med att ha fångat 100 olika arter med spö i svenska vatten. För några veckor sedan krokade han sin hundrade art på en spång här i hamnen.

– Den känslan när nummer 100 dök upp framför näsan på mig och nappade, den går knappt att beskriva, säger Magnus Durell.

Artjakten – allt populärare bland sportfiskare

För sportfiskare har artjakten, det vill säga att inte bara fånga så stora fiskar som möjligt utan istället så många arter som möjligt, under senare år blivit allt mer populär.

Inspirationen kommer från Norge. Alla arter är lika mycket värda, stora som små, svårflörtade såväl som lättfångade. Det är som fågelskådarnas kikarjakt på olika fjäderfän blandat med några delar Pokemon Go, då det krävs olika kunskaper och beten för att fånga arter som Benlöja, Blåkäft, Fenknot eller Grässnultra.

När året började hade Magnus Durell 95 arter på sin lista. Sedan dess har han jagat runt i landet för att nå fram till den magiska gränsen 100 arter. En fisk han tog i hemmahamnen.

– Den senaste månaden har jag knappt kunnat sova. Jag har bara tänkt på vilka fiskar och hur jag skall fånga dem, säger Magnus Durell.

Som en åsna i ansiktet

Han har fiskat i över 20 år, men det är först de senaste två åren som han blivit seriös med att nå först till 100 spöfångade arter. Den tyngsta på listan är en Långa på drygt 20 kilo. Den minsta en Bergstubb på fyra gram.

– Den jag tyckte bäst om är en Skolläst jag fick 1999 när jag var ute på djuphavsfiske. Det var den första som fångades i Sverige någonsin. Ser ut som en åsna i ansiktet och väldigt långsmal, säger Magnus Durell.

Han tror att man kan fånga ungefär 120 arter i Sverige, men att det kommer att ta några år.

There can be only one

När han fångade sin hundrade art var familjen på plats och de firade med champagne.

– Det är bara en som kan vara först. Då blir man ändå inskriven i historieböckerna. Så det är väldigt kul, säger Magnus Durell.

Vi går bort mot spången där han stod och fångade rekordfisken, 38 centimeter lång.

– Här stod jag då och fiskade rakt ned och det var då fick jag fick den. En större kantnål.

TV: Se hela inslaget här och upplev när det nappar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer