Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är sockertång som företagen planerar att odla. Denna ska i så fall växa på långa rep vid turbinerna. Foto: Kobb/Erik Hammarstrand, SVT

Storskalig tångodling kan bli verklighet utanför Hallands kust

Uppdaterad
Publicerad

En tångodling av större omfattning kan bli verklighet utanför Hallands kust. Den är tänkt att ligga i anslutning till en av de havsbaserade vindkraftsparker som också planeras att byggas där.

Får projektet grönt ljus innebär det en utökad livsmedelsproduktion och nya arbetstillfällen, enligt företaget som ligger bakom satsningen.

– Förhållandena är optimala. Intresset för tång som råvara är väldigt stort och vi vill öka användningen, säger Cajsa Torell, verksamhetsledare på företaget Kobb.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om att företaget Ox2 vill bygga vindkraftsparken Galatea/Galene utanför Varberg och Falkenberg.

Nu har man kommit överens med Kobb och ett annat företag, Nordic Seafarm, om att utvärdera möjligheterna med en odling inom vindkraftsområdet.

Den på västkusten redan etablerade sockertången är den art som odlingen ska fokusera på. I Sverige är den redan livsmedelsklassad, därför behövs ingen ytterligare kontroll från Livsmedelsverket.

Tångodlingarna ska ligga mellan vindturbinerna. Tanken är att de ska generera 4000 ton socketång varje år, vilket innebär en yta på flera kvadratkilometer. Foto: Illustration: Erik Hammarstrand

Provodling startar nästa höst

– Förutom att generera el vill vi titta på hur vi kan samexistera med nya och existerande näringar. Vi vill också skapa förutsättningar för ett havsbruk, bidra till en bättre havsmiljö och på sikt skapa fler arbetstillfällen, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för Ox2s havsbaserade vindkraftsprojekt i Sverige.

Under nästa höst påbörjas en provodling av tång i området, som sedan utvärderas våren 2024. Om en större odling blir verklighet eller inte hänger på om vindkraftsparken blir av.

I klippet förklarar Cajsa Torell syftet med tångodlingen och hur den kan påverka miljön i området.

Sockertång

• Heter sugar kelp på engelska.

• Växer i nordöstra Atlanten, Stilla havet och från Barents hav till Galicien i Spanien. I Sverige förekommer den på Västkusten.

• Har används som livsmedel i flera asiatiska länder, exempelvis Japan, sedan lång tid tillbaka.

• Har odlats i liten skala i Sverige sedan 2014.

Källa: Nordic seafarm/Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.