Stort dieselläckage har spridit sig till naturreservatet Getterön

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till torsdagen läckte en stor mängd diesel ut från en mack i Varberg. Bränslet har nått naturreservatet i Getterön via Himleån. Nu pågår ett saneringarbete.

Under påskafton fortsätter saneringsarbetet i ån och kommer troligtvis att göra så i flera veckor framöver. Men det goda påskvädret kan vara till fördel för saneringen.

– Vi vill helst inte ha regn, då blir det ett större flöde. Så värme och sol är att föredra, dieseln dunstar då upp i luften i stället, säger Jenny Bergström.

Fåglar verkar ha spridit ut sig

Christopher Gullander, naturvägsledare på Getterön naturreservat, menar att det kan ta några dagar innan vi ser effekterna av läckaget.

– Det jag har märkt av nu är att det inte är lika mycket fåglar nära Himleån som det brukar vara, de verkar ha spridit ut sig mer.

Då det ännu inte är klart hur mycket av drivmedlet som har läckt ut kan det vara svårt att förutse konsekvenserna.

– Det är värre med olja men om fåglarna får detta på sig så kan de behövas fångas in för fjädertvätt, säger Christopher Gullander.

En anmälan om misstänkt miljöbrott och grov stöld har upprättats. Även Länsstyrelsen Halland, kommunen och kustbevakningen är delaktiga i arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.