Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Stort fruktsvinn i trädgårdar – men Hushållningssällskapet tror på trendbrott

Uppdaterad
Publicerad

Så mycket som nio av tio äpplen i svenska trädgårdar bedöms ligga kvar oätna i trädgårdarna, enligt organisationen Äkta vara.

– Det är synd, men vi har blivit vana med att allt går att köpa billigt istället, säger Annika Bergman, vd för Hushållningssällskapet i Halland.

Känner du igen dig? Mängder med frukt i trädgården, men inte ens hälften blir ätet.

Då är du inte ensam.

Hur stort fruktsvinnet är privata trädgårdar i Sverige går att inte att mäta, men det har gjorts bedömningar.

90 procent slängs

2016 presenterade Dagens nyheter en sammanställning med fakta från Sveriges lantbruksuniverstitet, SLU, och Fritidsodlingens riksorganisation samt statistik från Jordbruksverket. Slutsatsen var att det kan vara så lite som 1 av 20 äpplen från svenska trädgårdar som verkligen äts upp.

Konsumentorganisationen Äkta vara har nyligen gjort en uppskattning som landar på att bara ett av tio äpplen äts, 90 procent blir alltså inte tillvarataget.

Samtidigt är priset på frukt det som har ökat mest sen början av 00-talet fram till 2022. Priset på just äpplen har ökat med 155 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

I klippet reagerar Annika Bergman, vd på Hushållningssällskapet i Halland, på svinnet, men tror också på ett trendbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.