Ann-Charlotte Mankell (M) tycker det är viktigt att äldre invånare ska få lättare att röra på sig och träffa nya bekantskaper. Foto: Privat/TT

Stort gensvar när det satsas på seniorers hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Hemvårdsnämnden i Halmstad beslutade att satsa på välmående hos invånare över 79 år. Och responsen blev enorm.

– Vi blev jättechockade, säger projektledaren Gabriella Arvidsson.

Under tio veckor i vår kommer 309 personer i åldern 79 och uppåt delta i ett kostnadsfritt träningsprogram. Det är hemvårdsnämnden som kommit med initiativet som hemvårdsförvaltningen fått i uppdrag att förverkliga. Gabriella Arvidsson projektledare och en av tre som jobbar med projektet, som har fått namnet ”Satsa friskt”.

– Vi trodde att kanske tio-tolv personer skulle anmäla sig men vi fick in 309 intresseanmälningar. Vi blev jättechockade, det är ett jättestort intresse, säger hon.

Flera fokusområden

Satsningen har fokus på tre olika områden. Den fysiska delen går ut på att deltagarna har möjlighet att träna gratis två pass i veckan i tio veckor. Därefter finns det möjlighet att köpa ett rabatterat gymkort för en sammanlagd period på ett år. Efter träningspassen bjuds de på fika för att få en chans till socialt umgänge. Under tioveckorsperioden erbjuds de även att delta på föreläsningar om kost och hälsa för att utveckla och fördjupa nya kunskaper.

– När man tittar på enkäter från exempelvis Socialstyrelsen ser man att många lider av ensamhet och har man kommit upp i ålder kanske vänner och bekanta inte finns längre. På det här sättet kan man bryta den isoleringen och samtidigt få fler att röra på sig och kanske lära sig lite mer, säger hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M).

Oklar framtid

Det här är första gången Satsa friskt anordnas och än så länge är det oklart om det blir fler gånger. Efter de tio veckorna ska projektet analyseras och utvärderas. Om resultaten blir positiva finns det möjlighet att det upprepas.

– Det här är en väldigt unik satsning. Vi har inte hittat någon annan kommun där man gör en satsning med alla tre faktorerna. När de tio veckorna har gått behöver vi själva utvärdera, säger Gabriella Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.