Christian Hedman har en gedigen bakgrund som bänkpressare med bland annat 10 SM-guld, tre SM-silver, ett VM-brons samt ett juniorvärldsrekord. Foto: Christian Hedman/Privat

Gymtrend ger lyft för styrkesport

Publicerad

Under lördagen kämpar över 100 lyftare från hela Västra Götaland om titeln som distriktsmästare i bänkpress i Kungsbacka. De senaste åren har allt fler kvinnor sökt sig till kraftsporten och det märks när det är dags för mästerskap. – Det är mest killar som anmält sig men jättemånga tjejer också. Det tycker jag är jättekul, säger Christian Hedman, en av arrangörerna i bänk-DM.

Christian Hedman är ordförande i föreningen Pure Power i Kungsbacka och det är första gången som de är med och arrangerar bänk-DM tillsammans med Västra Götalands Styrkelyftförbund. Han har en gedigen bakgrund som bänkpressare med bland annat 10 SM-guld, tre SM-silver, ett VM-brons samt ett juniorvärldsrekord.

– Jag är ursprungligen från Borlänge men flyttade till Kungsbacka och bestämde mig för att starta en förening. Och fram tills idag är vi den enda föreningen som bedriver kraftsport i kommunen. Själv har jag tävlat sedan 1998 och jag har sett hur bänkpress blivit allt mer populär, säger han.

Traditionella träningsredskap

Det är både kvinnor och män som anmält sig till mästerskapet och intresset för styrkelyft växer så det knakar. Christian har märkt att allt fler gym satsar på mer traditionella träningsredskap istället för maskiner, något som han dels tror beror på styrke- och konditionsprogrammet crossfit.

– Det pågår en träningsboom just nu. Vart man än kollar så ser man folk som tränar. Speciellt crossfit har gett styrkelyftsporten ett lyft. Allt fler upptäcker att man kan tävla i enskilda moment och söker sig till oss. Dessutom tror jag att fler förstår att man kan träna väldigt mycket av kroppen med enbart en skivstång.

Många kvinnor

Men att tävla i bänkpress är inget nytt, dock har intresset ökat i lavinfart sedan starten 1995. Kenneth Mattsson, ordförande för Västra Götalands Styrkelyftförbund, är särskilt glad över att allt fler kvinnor hittar till kraftsporten.

– Om man ser till klassisk lyftning så vågar jag nog påstå att det är 50 procent kvinnor och 50 procent män som tränar och tävlar regelbundet. Hela sporten i sig kantas av en ökning av kvinnor och det är väldigt välkommet, säger han.

Tävlingen inleds klockan 10 på lördagsmorgonen och avslutas runt 17-tiden. Det tävlas både i dam-, herr-, junior- och seniorklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.