Här kör strandrensaren förbi ett pågående yoga-pass. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Strandrensaren håller Tylösand rent från farligt skräp

Uppdaterad
Publicerad

Tylösand blev nyligen framröstad som Sveriges bästa strand. Och för att kunna hålla den ren från krossat glas och annat skräp som kan skada folk har Halmstad kommun använt sig av en strandrensarmaskin de senaste två åren – något som gett goda resultat.

– Det har figurerat väldigt mycket skräp under sanden, främst krossat glas och vassa aluminiumburkar som ligger med kanterna uppåt. Trampar man på en sådan så blir det väldigt otrevligt, säger Boris Bile, som är gruppledare på teknik-och fritid på Halmstad kommun.

Stor skillnad

Livräddarna som jobbar på Tylösand fick tidigare plåstra om cirka 180 skärskador varje säsong. Men sedan strandrensaren infördes har statistiken tagit sig en rejäl vändning.

– Idag har skärskadorna sjunkit med typ 90 procent, säger Boris Bile.

Maskinen dras av en traktor och med hjälp av ett gäng piggar fångar den upp allt som ligger begravt drygt en decimeter under sandytan. Därefter silas det så att sanden rinner ut igen.

Kör även på andra stränder

– Den tar allt. Så stranden blir riktigt fin när den har kört sin vända, säger Boris Bile.

Störst chans att få sig en glimt av strandrensaren är mellan sju och nio på morgonen. Den lånas även ut till andra stränder i Halmstad kommun, såsom Östra Stranden och Vilshärad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.