Gula gubben på Hultsfredsfestivalen. Foto: TT

Stridbar poet fyller 60: ”Gula gubben ger inte upp så lätt”

Publicerad

Geta Lööf från Varberg har i många år varit en institution på festivaler i Sverige. Nu firar han sin 60-årsdag med en egen festival och berättar samtidigt om sjukdomen som håller honom borta från scenerna.

– Det har varit jävligt tufft, säger han.

I över 20 år har gula gubben, eller Geta Lööf som han egentligen heter, sjungit, diktat och debatterat både högt och lågt i offentligheten. Karaktären föddes för drygt 20 år sedan och mest känd är han för sina underfundiga och ofta samhällskritiska texter.

– Jag gick på ett party där man skulle klä sig så fult som möjligt. Jag hade hittat en gul overall på pingstkyrkans loppis för en tia och den var så fruktansvärt ful, berättar Geta Lööf.

Men trots detta så vann inte Geta tävlingen, något som han skyller på sin ex-fru som satt i juryn.

– Det var fem i juryn varav alla tyckte att jag skulle vinna förutom min före detta fru som sa: ”Nej, nej, han går alltid klädd sådär”, skrattar Geta Lööf.

Blev rikskändis

Där och då bestämde sig Geta Lööf för att infria sin ex-frus profetia och en legend blev född. Så här två decennier senare konstaterar Geta Lööf att karaktären verkligen har satt sig.

– Alla vet vem det är. Speciellt på Hultsfred. Det är gula gubben och bajsmannen och det är skönt att jag inte är den sistnämnda, säger Geta Lööf.

För att fira sin 60-årsdag anordnar han nu, precis som han gjorde när han fyllde 50, en egen festival. Denna gång på Societén i Varberg.

– Jag är ju gammal festivaltjomme och det händer ju ingenting i Varberg nu så jag tycker att det passar bra, skrockar Geta Lööf som tror att åtminstone 500 personer kommer att komma.

Diagnostiserades med sjukdom

De senaste åren har varit tuffa för Geta Lööf efter att han för sex år sedan drabbats av sjukdomen lymfödem. Det innebär att hans ben har fyllts med vatten och sjukdomen har gjort att han helt enkelt inte kunnat göra det han älskar, åka på festival.

– Gula gubben får inte på sig byxorna just nu och sjukdomen har gjort att jag blivit tjockare. Det har varit jävligt tufft. Jag har varit en sådan som älskat att springa runt på festivaler och sedan har jag inte kunnat gå i hundra meter, berättar Geta Lööf.

Men någon pensionering är det inte tal om.

– Han går på sparlåga just nu men gula gubben ger inte upp så lätt, försäkrar Geta Lööf.

Vill förändra

Han säger att gula gubben alltid har haft en tanke om att förändra människor.

– Han har varit lite av en socialarbetare. Han går runt och är rolig men när han är som roligast så läser han ofta en dikt om en kille som knarkade ihjäl sig. Då sätter folk skratten i halsen. En gång kom en man fram och berättar att han lyssnat på min dikt och slutat knarka, då blev man jävligt glad, säger Geta Lööf.

Han berättar att han själv har två bröder som har haft drogproblem och att viljan att hjälpa och förändra funnits med sen uppväxten.

När Geta Lööf firar 60 drar han på stort. Foto: Lars Danielsson

– Jag har det från min politiska ungdomstid då jag var aktiv i SSU och ville rädda hela världen. Jag insåg ganska snabbt att politiker var rövslickare åt alla håll men jag fortsatte ändå att förändra på andra sätt, säger Geta Lööf.

Sjunger bedrövligt

Det är uppenbart att den nu 60-åriga poeten fortfarande har kvar sitt rappa språk och inte är rädd för att väcka känslor. Men när SVT Nyheter Halland frågar om han läst sin egen tråd på internetforumet Flashback blir han däremot ställd. Vi läser upp ett par kommentarer:

”Personligen ser jag gula gubben som en av festivalsveriges största ikoner” och ”Han har bland annat än ostämd gitarr och en resväska med olika utklädnader som han använder i sitt framträdande. Rent musikmässigt är det vedervärdigt, men texterna är roliga”

Geta Lööf skrattar högt när han hör beskrivningarna.

– Det där var vackert! Det köper jag genast. Han har alldeles rätt. Jag sjunger helt bedrövligt men spelar ännu sämre. Däremot har jag väldigt roliga texter.

Såhär såg Gula gubben ut när SVT träffade honom 2008. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.