Studenter från Högskolan i Halmstad vann mot 13 europeiska lärosäten. Foto: Högskolan i Halmstad

Studenternas robotbil vann tävling

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen av studenter från Högskolan i Halmstad vann med sitt bidrag. De tävlade med att programmera autonoma bilar.

– Det betyder oerhört mycket för oss. Vi har kämpat i ett halvår och är överlyckliga att vi placerades så bra, säger Oscar Uddman Jansson, masterstudent Högskolan Halmstad.

När The Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC) 2016 gick av stapeln i helgen stod Halmstadsstudenterna som segrare. Det är en presigefull tävling i programmering mot 13 andra europeiska lärosäten. Mjukvaran som gruppen skapat gör att flera olika självkörande (autonoma) bilar kan genomföra komplexa manövrar genom att kommunicera med varrandra utan att passagerarna i bilarna behöver göra någonting. Det handlar om ett så kallat blixtlås, då två filer smälter samman till en och en vänstarsväng i en korsning. Manövrarna ska genomföras utan att trafiken stannar upp. Detta rapporterade SVT Nyheter Halland om i vintras.

– Vårt system fungerade bäst och var stabilast i testerna, säger Oscar Uddman Jansson.

Högskolan i Halmstad får mest ut av vinsten eftersom den tjänar som bra marknadsföring till det masterprogram som kommer inrikta sig just på autonoma fordon.

En säker framtid

Alla stora bilproducenter lägger mängder av resurser för att inte komma efter i utvecklingen av autonoma bilar. Lösningar som kommer ur tävlingen GCDC kommer troligtvis att användas på något sätt i framtidens bilindustri. Ännu finns ingen självkörande bil ute på vägarna, utan bilarna testas enbart på speciella anläggningar och med speciella försök i Göteborg. Tävlingen har fått flera av studenterna att intressera sig för bilindustrin som jobb.

– Jag kommer att börja jobba till hösten men nu är vi i Amsterdam och firar vinsten, avslutar Oscar Uddman Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.