Två gymnasieskolor i Halmstad utrymda efter bombhot

Uppdaterad
Publicerad

Två gymnasieskolor i Halmstads kommun utrymdes under fredagen efter att bombhot riktats mot skolorna. Händelserna utreds som olaga hot mot grupp. Undervisningen är inställd fram till måndag.

Det var till tidningen Expressens tipsmejl som ett bombhot riktades mot Sturegymnasiet, enligt personal på kommunen. Hotet togs vidare till polisen, som fick in ärendet vid klockan 07.40 på fredagsmorgonen. Därefter fattade Halmstads kommun beslut att utrymma skolan.

– Det finns i nuläget ingen gripen eller misstänkt, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Hotet saknar avsändare

Bomhotet har ingen avsändare och informationen är i nuläget knapphändig.

– Vi har haft polisen på plats, nu kontrollerar vi så utrymningen gått enligt plan. Sedan ska sista personalen själva utrymma, säger Peter Hjelm, tf gymnasiechef på Sturegymnasiet.

Ingen misstänkt gärningsperson har frihetsberövats i nuläget.

Skolan utrymde på eget initiativ

Kommunen har informerat personal och vårdnadshavare om händelsen. Cirka 800 elever studerar på skolan, hur många som var på plats vid utrymningen är oklart.

– Det är skolan själv som har tagit beslutet att stänga och utrymma, det är inte polisens beslut. Men vi tar naturligtvis hot av den här typen på allvar och har varit på plats för informationsinhämtning, säger Fredrik Svedemyr.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Vi bedömer inte att det finns någon omedelbar risk i nuläget. Vi har inte gjort några avspärrningar.

Expressen vill inte kommentera

På Expressen, som enligt SVT:s uppgifter tog emot bombhotet i sin tipsmejl redan vid 16-tiden på torsdagen, är man förtegen om händelsen. Tidningen vill vare sig bekräfta eller dementera att de ska ha fått tips om hotet överhuvudtaget.

– Vi kommenterar inte eventuella tips, säger Johanna Cardell, biträdande redaktionschef.

Ytterligare en skola hotad

Vid lunchtid på fredagen bomhotades ytterligare en skola i Halmstad, Kattegattgymnasiet. Även den skolan har utrymts och undervisning är inställd fram till måndag.

Hotet mot Kattegattgymnasiet ringdes in till skolans expedition och polisen är nu på plats för att inhämta information, men planerar ingen avspärrning av platsen.

– Även om polisen gör bedömningen att hotet inte kommer att verkställas vill vi ta det säkra före det osäkra, säger Per-Henrik Beischer, rektor på Kattegattgymnasiet.

I skrivande stund finns det ingen anmälan om brott, det finns inte heller någon gripen eller misstänkt.

Tredje skola stänger

Skolledningen för kommunens tredje gymnasieskola, Sannarpsgymnasiet, beslutade att stänga skolan under fredagseftermiddagen. Inget hot har framförts mot skolan.

Beslutet togs för att minska oron hos elever och personal på skolan, uppger kommunen på sin hemsida.

Foto: Google earth/SVT Design

Vet du mer om händelsen? Hör av dig med ditt tips till SVT Nyheter Halland

SKICKA ETT MEJL

Skriv till redaktionen: halland@svt.se

SKICKA ETT BREV

Hör av dig med ditt tips till adress:

SVT Nyheter Halland

Sperlingsgatan 7, 302 48 Halmstad

TV-LEAKS

Vill du vara helt anonym? Använd vår krypterade tjänst TV-leaks om du vill skicka ett känsligt tips.

Som källa har du alltid skydd enligt lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.