Foto: Mäklarbild.

Sugen på att bo i Snorrslida?

Uppdaterad
Publicerad

Ingen verkar vilja flytta till Snorrslida. Ett hus i byn med det något ekivoka namnet har varit till salu i över 1000 dagar.

När villan i tegel kom ut på bostadsmarknaden delades annonsen flitigt i sociala medier. Det märkvärdiga är inte huset utan förstås läget. Namnet Snorrslida skapar ju lätt ekivoka associationer. Byn ligger fem kilometer norr om Knäred i Laholms kommun.

Husannonsen har över 16 000 visningar på Hemnet, men ingen har velat flytta till Snorrslida. Nu har det varit till salu i över 1000 dagar.

Annette Torensjö, ortnamnsexpert på Lantmäteriet, tror inte att det är namnet som avskräcker.

– Jag tror aldrig att ett hus är omöjligt att sälja på grund av namnet på byn, det har nog mer med husets skick att göra.

Om inte Snorrslida faller dig i smaken så finns det även hus till salu på Hemnet i Bögilt och Sexdrega.

Bo i Rövhålet?

När Annette Torensjö var inbjuden till P4 Gävleborg för att prata om Sveriges sexiga geografi förklarade hon att det är vanligt förekommande med kroppsdelar i ortnamn.

Exempelvis när rumpa används i ett ortnamn, då är det ingen mänsklig rumpa utan då avses en odling på en avlägsen äga. Man fattar då att det är något om ligger långt borta, alltså som på kroppen ligger långt ner.

– Människor som namnsatt har använt sin fantasi med kroppen som associationsbana.

Orten Rövhålet är följaktligen en liten öppning i en stor, tät skog. Lem är något som sticker ut och pung syftar på en rund form.

– Sedan ligger det i betraktarens ögon att avgöra om det är fult och snuskigt.

Bo i Fjuckby!

Så vad betyder då Snorrslida? Jo, enligt Annette Torensjö är Snorrs- antagligen ett fornnordiskt mansnamn så som Snörrir eller Snerrir och – lida en backe eller sluttning.

– Snorrslida betyder alltså Snörrir bodde i backen och när han och hans släktingar försvunnit har namnet levt kvar som ett bra namn.

Hon berättar att det är mycket ovanligt att en ort byter namn. Exempelvis har Lantmäteriet sagt nej till att byta namn på Fjuckby.

I det fallet var det nyinflyttade som tyckte namnet var stötande men 200 invånare ville behålla sitt namn och så blev det.

– För de som bor på orten blir det ju ett vanligt namn. De har arvet med sig och kan bli förbaskade när ortnamnet ges annan innebörd. Det gäller att ha kunskap om vad man skrattar åt.

Inte Kräkångersnoret

Däremot döptes Kräkånger och Kräkångersnoret om till Lövsele på 50-talet. Men för tio år sedan hörde invånarna av sig och ville ha sitt namn tillbaka, Lantmäteriet har dock inte satt tillbaka det på kartan ännu.

Fakta/Fantasieggande ortnamn/öar/ställen

Halland

Bögilt

Fröslida

Älskogsbräcka

Bohuslän

Museröd

Flateby

Kuballe

Kåtebol

Värmland

Dingelsundet

Gökhöjden

Rumpsjön

Västergötland

Balltorp

Horsås

Porris

Liggestad

Sexdrega

Köttkulla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.