Tilde Johansson från Falkenberg berättar om friidrotten. Foto: SVT

Supertalangen Tilde Johansson satsar mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

I början på juli satte friidrottaren Tilde Johansson nytt juniorrekord på 6,73 i längdhopp. Det blev en fribiljett till senior-VM i Qatar i september. Men vem är egentligen den lovande talangen som på kort tid fått stor uppmärksamhet? SVT Nyheter Halland följde med på träning i hemstaden Falkenberg.

Vid sju års ålder startade hennes sportintresse. Senare gick hon över till att satsa allt på friidrotten. Nu har hon satt ett nytt juniorrekord i längdhopp och gör sig redo för nya utmaningar.

– Jag visste att jag hade långa längder i mig, men att ha juniorrekordet själv är fantastiskt, säger Tilde Johansson.

Hon berättar att en av hennes förebilder under åren har varit friidrottaren Carolina Klüft, som hon även ser vissa likheter med.

– Men hon är ju på en helt annan nivå. Kanske att jag kommer till hennes nivå i längd eller häck någon gång.

Hoppas på final

På måndagen tävlar supertalangen i Grand Prix i Varberg. Till hösten är det dags för hennes första senior-VM. Och hon att hon kanta sig till final om hon fortsätter så som hon gjort den senaste tiden.

– Jag har ju mina tydliga mål som är OS, och hoppa över sju meter. Så de ska jag försöka nå så gott jag kan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.