Hundratals laxar i Halland har drabbats av svampangrepp. Här i Lagan. Foto: Catarina Carlsson/Jesper Björk

Svampangrepp drabbar hundratals halländska laxar

Publicerad

Hundratals laxar i halländska vattendrag är drabbade av svampangrepp, det konstaterar Länsstyrelsen. När svampen angripit laxen är det osannolikt att den överlever.

– Jag har aldrig sett ett så stort utbrott av svampsjukdom. Det är oroväckande, säger Hans Schibli, vatteninspektör på Länsstyrelsen Halland.

Allt fler hallänningar har under hösten hört av sig till Länsstyrelsen om fläckar på laxar i halländska vatten. Nu konstaterar Länsstyrelsen att det rör sig om ett svampangrepp på laxen, av så kallad algsvamp, som angriper fisken när den är stressad eller har problem med immunförsvaret.

– Den varma och torra sommaren har gjort det tufft att vara lax. Det är många faktorer som stressar den, säger Hans Schibli, vatteninspektör på Länsstyrelsen Halland.

Hans Schibli berättar att svampangreppen har ökat bland fiskarna i princip alla vattendrag i Halland den senaste tiden. Svampen får fäste och tar livet av laxen.

”Blivit mer aggressiv”

Hans Schibli har aldrig tidigare varit med om ett svamputbrott av den här storleken. Många fiskar är så pass sjuka att de dör innan de hunnit leka och lägga ägg, vilket kan bli ett problem.

– Svampen har blivit mer aggressiv. Det är oroväckande och vi får en minskad reproduktion.

Hans Schibli, vatteninspektör på Länsstyrelsen Halland. Foto: Privat

”Vedervärdig”

Hundratals fiskar är drabbade och Hans Schibli har själv mottagit reaktioner om fläckiga laxar från allmänheten.

– I dagsläget finns det inte så mycket att göra åt det. Man skulle kunna ta upp och bada fisken i saltvatten, men det är ju nästintill omöjligt.

Går laxen att äta?

– Svampen angriper köttet och vävnaden och den är inte lämpligt att äta. Den skulle troligtvis vara vedervärdig i smaken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.