Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad, berättar varför kommunen inte nått målen gällande antal laddningsstolpar för elbilar. Foto: SVT

Svårt att nå målen för laddningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler väljer att köra elbil. Men att bygga ut parkeringar som erbjuder laddstolpar är inte helt problemfritt.

I Halland finns i dag totalt 335 offentliga ladduttag, fördelade på ett 80-tal platser. Flest finns i Varberg, minst antal i Hylte kommun.

I Halmstad satte politikerna i mars 2016 upp ett mål om att kommunen skulle anordna 80 laddplatser inom en 2-årsperiod. I dag – varen 2018 – erbjuder Halmstad kommun eller kommunala energibolaget Hem ett enbart ett 30-tal offentliga elbilsuttag.

Enligt Lars Püss är det en fråga hur kommunen kan ta ut en rimlig avgift för att människor ska kunna ladda sin bil – en form av gratis tankning, i hans mening.

60 nya platser

Målet menar han är ändå på väg att nås.

– Det var uppdelat i två delar, dels för allmänhetens elbilar och dels för kommunens egna elbilar. För den allmänna delen kommer det finnas totalt 60 nya platser så snart Svartmunkens parkeringshus står klart och där kommer finnas plats för att bygga ut ändå fler, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad kommun.

Svartmunkens parkeringshus byggs just nu vid korsningen Karl XI:s väg och Norra Källegatan, nära Skattemyndigheten och polishuset.

I kommunen finns totalt 83 offentliga laddningsuttag för elbilar – merparten tillhör privata företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.