Potatisodlare i södra Halland har drabbats av det kraftiga regnvädret. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Svårt för potatisodlare i Halland efter kraftigt regnväder

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga regnvädret i förra veckan riskerar att försvåra arbetet för de halländska lantbrukarna. Värst drabbat är området kring Halmstad och Laholm där flera fält står eller har stått under vatten.

Mycket av spannmålet är redan tröskat, men det som inte tröskats ännu riskerar att få försämrad kvalité om inte fälten snart torkar upp. Värst drabbat är potatisodlingar som ännu inte har skördats.

– Det finns en hel del potatisodlingar i södra Halland och risken är att potatisen tappar i kvalité. Om den blir stående i vatten för länge kan den snart börja ruttna, säger Jakob Eriksson, växtodlingskonsult på Hushållningssällskapet i Falkenberg.

LÄS MER: Byggde vallar mot översvämningarna

Jakob Eriksson berättar att så länge det står vatten i fält är det inte mycket annat att göra för lantbrukarna än att vänta på att det sjunker undan.

– Det lantbrukarna framför allt hör av sig om nu gäller sådden av höstvete där hittills mycket lite är sått och där vädret de närmsta två veckorna avgör hur mycket som blir sått.

Ett hundratal drabbade

För lantbrukarna i södra Halland kan regnvädret innebära stora ekonomiska förluster i och med högre arbetsbelastning och sämre resultat av skördarna. Jakob Eriksson uppskattar att det är ett hundratal lantbrukare som är drabbade av regnvädret, men att det varierar i vilken utsträckning de har drabbats.

– Det är olika beroende på vad som odlas och hur pass översvämmade fälten blivit. Men om inte vattnet torkar upp snart är risken att det blir mindre sått i höst, konstaterar han.

Han ser också en risk för att åkrarna skadas om lantbrukarna tvingas att skörda nu.

– Om man tvingas ut för att skörda finns det risk att man orsakar körskador i fältet som kommer att påverka marken och då kommer odlingen att påverkas negativt många år framöver, säger han.

LÄS MER: Efterfrågan på ekologiskt ökar – bönderna kan inte möta behovet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.