Första puckellaxen hittades i mitten av juli i Ätran av sportfiskaren Patrik Lindström. Den ska nu skickas till länsstyrelsen och troligen SVA för undersökning. Foto: Patrik Lindström

Det här är fisken som kan hota Ätranlaxen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har puckellax konstaterats i ett västsvenskt vattendrag och det har skett i halländska Ätran i sommar. Nu oroas sportfiskare och myndigheter över att Ätrans egen laxstam ska hotas.

– Det värsta scenariot är att den skulle sprida främmande sjukdomar till Ätranlaxen. Det vore inte bra. Det kan decimera hela beståndet här. Sedan kan det också störa hela ekosystemet när det kommer in en främmande art, säger Ingemar Alenäs.

Ingemar Alenäs, ekolog och samordnare i Ätrans vattenråd.

Som före detta kommunekolog har han följt Ätranlaxen de senaste 25-30 åren.

Och han är bekymrad över det som händer den här sommaren.

I mitten av juli hittade en sporfiskare den första konstaterade puckellaxen i Ätran, i höjd med Vessigebro.

Och Ingemar har bara den senaste veckan identifierat ytterligare ett tiotal misstänkta puckellaxar som simmat genom kameran i fiskräknaren i Hertingforsen.

Arten är svartlistad och har sitt rätta hem i Stilla havet.

– Det är känt att det gjorts stora utsättningar av ägg på Kolahalvön mellan 1958 och 2001 och det var rysk forskning som låg bakom det, säger Ingemar Alenäs.

Ska avlivas direkt

I Norge har det i år upptäckts omkring 600 exemplar. Och de senaste veckorna har det också rapporterats fall i Storbrittanien och Danmark.

Länsstyrelsen i Halland har nu gått ut med en uppmaning om att all puckellax som fångas ska avlivas direkt och rapporteras till länsstyrelsen.

– Det här är allvarligt. Puckellaxen är ju en främmande art som inte hört hemma över huvudet taget på Atlantsidan, säger Hans Scibli, miljöövervakare på Länsstyrelsen Halland.

Vad gör ni nu från myndighetshåll för att motverka det här?

– Det vi kan göra initialt är att övervaka via våra kameror och vi har även en fälla uppe vid Ätrans biflöde Högvadsån. Men sedan är vi beroende av allmänheten, sportfiskare och andra vid ådn, att de dokumenterar och rapporterar till länsstyrelsen. så vi kan göra en sammanställning i höst, hur mycket som har kommit och stor effekt det kan ha, säger Hans Schibli.

Flera kännetecken

För ett tränat öga finns flera kännetecken jämfört med den vanliga altantlaxen Salmo salar.

– Den allra tydligaste skillnaden är att puckellaxen har prickar på bakfenan. Sedan får hanen en stor puckel på ryggen under lektiden, men det är inte säkert att den fått det än, säger ekologen Ingemar Alenäs.

Även att den är mindre än atlantlaxen, men har en större analfena är kännetecken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.