Stina Isaksson (SD). Foto: SVT/TT

Sverigedemokrat i Hylte delade uppgifter om vårdtagare på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg i en Facebook-grupp delade Sverigedemokraternas gruppledare i Hylte, Stina Isaksson (SD), uppgifter om en vårdtagare, något som fått Hylte kommun att utreda om omsorgspersonal röjt sekretessbelagda uppgifter, rapporterar Hallandsposten. Händelsen är nu både anmäld enligt Lex Sarah och till polisen.

Efter att inlägget, som ska ha innehållit detaljer om en omsorgstagares sjukdomstillstånd och utsatthet, delats inledde kommunen en internutredning. Enligt dem kan någon inom omsorgen brutit mot sekretesslagen, skriver tidningen.

Uppgifterna i inlägget ska ha påmint om en avvikelserapport. Medarbetaren som skrivit rapporten har sedan dess utfrågats om hen röjt uppgifterna för Isaksson, vilket hen menar inte har hänt, skriver Hallandsposten. Isaksson själv säger att hon fått uppgifter från en privatperson.

Hur ser du på ditt ansvar att inte röja vårdtagares sekretess?

– Eftersom jag inte ens vet vilken person det är kan jag inte dela så känsliga uppgifter att man kan räkna ut vem det är, säger hon till SVT Nyheter Halland.

”Måste ingripa”

Isaksson menar att hon delade uppgifterna för att uppdaga ett missförhållande inom omsorgen.

– Vi måste gripa in när det sker misstag, säger hon.

Omsorgsnämndens ordförande i Hylte, Gunnel Johansson (S) delar dock inte Isakssons syn på saken.

– Det är inte okej att man sprider sekretess. Det här är ingenting man diskuterar i forum, personerna måste få ha sin integritet, säger hon.

Om det finns misstankar mot en särskild person inom omsorgen är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer