Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige kan inte låta problemet fortsätta, menar Thomas Hammarström, regionchef på Sveriges åkeriföretag. I klippet berättar han om förslaget han tror kan leda till säkrare vägar. Foto: Sveriges åkeriföretag/ SVT arkiv

Sveriges åkeriföretag: Tullen bör kontrollera vinterdäck på lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Slutkört med sommardäck på vintern – det är förhoppningen hos branschorganisationen Sveriges åkeriföretag. De föreslår att tullen ska ges möjligheten att kontrollera utländska lastbilars däck.

Snövädret i Halland i början av december ledde till stor påverkan i trafiken. Flera lastbilar körde fast och skapade långa köer – inte minst på E6. Bärgare påpekade ännu en gång att lastbilar, ofta utländska, kör med slitna sommardäck och menar att flera olyckor kan undvikas.

Sveriges åkeriföretag Halland föreslår därför att Tullverket ska ges möjligheten att kontrollera däck på lastbilar som kör in i Sverige.

Tullverket välkomnar förslaget

– Vi har ingen befogenhet eller uppgift att kontrolla däck nu. Men det är klart att det skulle gå. Vi har en motsvarande sak vad gäller rattfyllerikontroller. Men det hade inneburit att vi behöver mer resurser, säger Tony Magnusson, chef för Tullverkets kontrollenhet i väst.

Varför är Sveriges åkeriföretag angelägna om att få till en förändring? Se regionchef Thomas Hammarström berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.