Björkängs havsbad förlorar sin märkning som EU-bad. Foto: Google

Sveriges enda dåliga EU-bad finns utanför Varberg

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad klassas Björkängs havsbad utanför Varberg som dåligt. Det är det enda av de 436 EU-baden i Sverige som klassas som just dåligt. Nu förlorar badet dessutom EU-stämpeln.

På måndagen presenterade Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten rapporten ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2019”.

Det är förekomsten av bakterierna Escherichia coli och intestinala enterokocker i vattnet som undersöks och ligger till grund för badplatsernas betyg i rapporten.

Ska avråda från bad

Av de 436 EU-baden klassas 410 ha badvattenkvalitet som är utmärkt, bra eller tillfredsställande. På 24 av baden är proverna otillräckliga, och ett bad är nytillkommet och därför inte klassat.

Endast ett bad klassas som dåligt, och det är alltså Björkängs havsbad söder om Varberg, som för femte år i rad får bottenbetyget. Kommunen är därför skyldig att avråda från bad på platsen.

Badet förlorar nu också sin EU-klassificering.

Vad är EU-bad?

Visa

EU-bad är en kvalitetsstämpel för badplatser som innebär att badvattnet vid större badplatser inom EU regelbundet ska kontrolleras enligt vissa regler.

EU-bad ska ha uppsatta skyltar som berättar för besökaren vilken kvalitet badvattnet har.

Det är kommunernas ansvar att sköta om badplatserna under badsäsongerna.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer