Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Sveriges fulaste nybygge finns i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Med över 600 röster kammar det nybyggda betonghuset i Halmstad hem det så kallade ”Kasper-Kalkon-priset” – Sveriges fulaste nybyggnation.

Efter att nätverket Arkitekturupproret låtit sina närmare 30.000 följare på sociala medier rösta står det nu klart att Sveriges fulaste nybyggnation 2017 finns att i Halmstad. Det handlar om kontorshuset på Järnvägen 3 som plockar hem det så kallade ”Kasper-Kalkon-priset”.

Kontorshuset vid Gamletullsgatan fick 603 av de totalt 2.285 rösterna.

LÄS MER: ”Inte alls roligt att höra”

Det är andra året som Arkitekturupproret låter utse Sveriges fulaste nybyggnation. Kasper-Kalkon-priset är inspirerat av ”the Carbuncle Cup”. Det är en tävling som startade år 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld (carbuncle) i ansiktet på en kär gammal vän”.

”Brutalistiskt fuskbygge”

Arkitekturupproret motiverar vinsten på följande sätt:

”Rå betong kan aldrig någonsin bli vackert annat än för modernister – som måste gå en flerårig arkitektutbildning för att lära sig den hårda vägen att uppskatta materialet. För oss andra ser det bara ut som ännu ett brutalistiskt fuskbygge som verkar ha stått där sedan sjuttiotalet och ådragit sig tydliga fuktskador över hela fasaden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer