Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT Nyheter Hallands reporter Daniel Strömbäck förklara hur anställda lurar arbetsgivarna med friskvårdsfusk genom att skriva ut falska kvitton. Foto: Anton Johansson/SVT

SVT avslöjar: Utbrett fusk med friskvårdsbidrag – salonger skriver ut falska kvitton

Uppdaterad
Publicerad

En skönhetsbehandling utförs, men på kvittot står istället en friskvårdsaktivitet. SVT Nyheter Halland kan nu avslöja att salonger runt om i Sverige skriver ut oriktiga kvitton till kunder – som vill ta ut skönhet på friskvårdsbidraget.

Kanske blir naglarna stylade, eller frisyren klippt. Oavsett skönhetsbehandling ska något annat skrivas ut kvittot. Exempelvis massage eller fotvård – för då kan kunden registrera det falska kvittot på friskvårdsbidraget, och lura sin arbetsgivare.

Friskvårdsbidraget är skattefritt och kan erbjudas av arbetsgivare. Enligt lag ska bidraget gå till motionsaktiviteter eller behandlingar som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Skönhetbehandlingar räknas inte som friskvård.

50 salonger granskade

SVT Nyheter Halland har ringt närmre 50 salonger runt om i landet och undersökt fusket. En tredjedel sa ja och flera berättar också att de skrivit ut falska kvitton tidigare gånger.

Fusket kan vara brottsligt både för salongen och kunden, enligt Skatteverket.

I klippet ovan hör du flera inspelade samtal där salonger erbjuder SVTs reporter att skriva ut falska kvitton.

Så gick granskningen till:

SVT Nyheter tipsades om fenomenet att flera salonger låter kunder ta skönhetsbehandlingar på sitt friskvårdsbidrag.

För att undersöka tipset ringde SVT Nyheters reporter flera salonger runt om i Sverige. I samtalen uppgav vi oss vara en kund som ville boka en skönhetsbehandling, exempelvis manikyr, som inte gäller som friskvård.

Därefter har frågan ställts om salongen erbjuder möjligheten att ändrar informationen på kvittot, till en friskvårdsaktivtet, som exempelvis fotvård. Samtalen spelades samtidigt in.

Totalt har en tredjedel av närmre 50 salonger sagt ja. Många har också bekräftat att de utfört fusket till andra kunder.

Flera av salongerna som sagt nej har berättat att de frekvent får frågan från kunder om att fuska, men att de väljer att säga nej, trots att de riskerar att förlora kunder.

Län där salongerna kontaktas ligger i: Halland, Skåne, Västra Götaland, Stockholms län, Blekinge, Dalarna och Jönköpings län. I samtliga län har fusket erbjudits.

Friskvårdsbidraget

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.