Anders Lindström hoppas kunna kartlägga nilfebersmyggans utbredning med hjälp av myggor från allmänheten. Foto: Anders Lindström/Mikael Propst/SVA

Sydsvenskar uppmanas att ge sig ut på myggjakt

Uppdaterad
Publicerad

En myggsort som kan sprida sjukdom har nyligen upptäckts i Sverige. Nu vill forskare ha hjälp med att kartlägga ”nilfebersmyggan”.

– Det är mycket möjligt att den finns här och där i Sydsverige, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Sjukdomar som sprids via myggor tros öka i Sverige. Därför har SVA startat ett projekt där personer i kustnära områden i södra landet uppmanas att skicka in myggor. Forskarna är särskilt intresserade av nilfebersmyggan.

– Vi vill veta var den kan finnas så vi vet var vi kan ställa våra fällor, säger Anders Lindström.

Enligt Lindström är nilfebersmyggan speciell eftersom den attackerar i solljus. Hittills har han hittat ett exemplar i Simrishamn.

– Det är mycket möjligt att den finns här och där i Sydsverige, så blir man biten av mygg mitt på dagen i strandnära områden så får man gärna skicka dem till oss.

Kan sprida sjukdomar

Nilfebersmyggan kan sprida en sjukdom som kallas West Nile fever. Enligt Folkhälsomyndigheten är sjukdomen ofta lindrig och influensaliknande, men i vissa fall kan den vara allvarlig med tecken på hjärnhinneinflammation. Inget fall har ännu rapporterats i Sverige.

SVA vill även få in myggor som fångas i städer södra Sverige. En variant av sydlig husmygga förökar sig i stadsmiljö, till exempel i kloaker eller översvämmade källare. I år har man fått in exemplar av den myggan från Göteborg och Malmö. Den har även påträffats i Stockholm.

Fånga i en burk

För att fånga en mygga på bästa sätt ombeds allmänheten att fånga den levande i en burk eller någon slags förpackning. Därefter lägga den i frysen så att den dör. Innan paketet skickas bör man lägga något mjukt i botten, myggan ovanpå och sedan ytterligare ett lager med mjukt så att den inte skadas. Insamlingen pågår till augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.