Synskadade Lily-Ann för ung för att få ledarhund – tvingades köpa själv

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga falkenbergaren Lily-Ann Rosbergs liv blev mycket lättare när hon fick sin ledarhund Majsan. Men eftersom hon inte fyllt 18 var föräldrarna tvungna att betala för hunden, i stället för att få den betald av staten.

För Lily-Ann betyder ledarhunden att hon nu har ett eget tonårsliv utan att alltid vara beroende av medföljande föräldrar.

– Jag tycker inte att unga med synnedsättning ska behöva betala för frihet, säger hon.

I Sverige finns i dag omkring 260 ledarhundar och varje år köper Synskadades riksförbund in omkring 40 nya från olika leverantörer. På väntelistan finns ett 50-tal personer som erhållit dispositionsrätt till ledarhund. Ytterligare cirka 30 personer väntar på beslut gällande ansökan om att få dispositionsrätt.

I klippet får du följa med henne och labradoren Majsan på en promenad och höra Lily-Anns argument för att även unga under 18 år ska få tillgång till  ledarhund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.